Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor privind suspendarea legii ce interzice simbolurile de război

6 mai. 10:29   Politică
1498

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților PSRM Adrian Lebedinchi și Grigore Novac prin care aceștia au cerut suspendarea legii care interzice panglica „Sfîntul Gheorghe”, precum și a simbolurilor de război.

"Se respinge solicitarea domnilor Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, referitoare la suspendarea acțiunii Articolului II, punctul 98 din Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022 pentru modificarea unor acte normative", se arată în decizia Curții.

În sesizarea depusă la CCM, deputații au menționat că consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la ”atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Aceștia afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie. Or, interdicția etalării atributicii care prin esența sa nu aduce atingere ordinii publice și a bunelor moravuri, vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă.

Pe 14 aprilie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală un proiect de lege care interzice confecționarea, vînzarea, deținerea în vederea răspîndirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără literele V și Z, precum și Panglica Sfîntului Gheorghe.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав