X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Curtea Constituțională a avizat negativ o inițiativă a PAS

27 iul. 2023,, 12:48   Politică
3149 2

Curtea Constituțională nu susține modificarea Constituției propusă într-un proiect de lege de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate.

Este vorba despre inițiativa de a modifica articolul 70 din Constituție, iar ca urmare parlamentarii să poată desfășura activitate privată în timp ce-și exercită mandatul, transmite Noi.md cu referire la IPN.

„Proiectul de lege constituțională pentru modificarea articolului 70, alineat 1 din Constituție nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de articolul 142, alineat 2 din Constituție și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare”, a menționat președintele CC, Nicolae Roșca, în ședința la care a fost pronunțat avizul.

Prin proiectul de lege înaintat, deputații PAS au propus să fie modificat articolul 70, alineat 1 din Constituție. În prezent, acesta prevede următoarele: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”.

PAS a propus ca în Constituție să fie prevăzută incompatibilitatea mandatului parlamentar doar cu funcția publică și de demnitate publică. Astfel, deputații ar fi putut să aibă ocupații private, cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele.


Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

22
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?