Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Curtea a hotărît! Președintele poate fi suspendat, dacă nu acceptă candidatul la funcția de premier

6 aug. 2020,, 12:07   Politică
7873 32

Șeful statului poate fi demis sau suspendat din funcție dacă nu acceptă candidatura la funcția de premier înaintată de o majoritate parlamentară formalizată.

O hotărîre în acest sens a fost adoptată astăzi de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări în acest sens depuse de deputatul platformei DA Igor Munteanu.

„Deși exclusivă, atribuția de desemnare a candidatului la funcția de premier nu poate fi discreționară, deoarece va desemna un candidat pentru funcția de premier numai după consularea fracțiunilor parlametnare în procedura de învestire a Guvernului.

Președintele nu-și poate subordona partenerii de dialog pe care îi consultă. Desemnînd candidatul la funcția de premier, președintele trebuie să facă dovada imparțialității și neutralității sale politice, a echidistanței față de toate grupurile parlamentare”, a explicat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Președinta CCM a mai menționat că șeful statului nu poate respinge candidatura agreată de o majoritate parlamentară formalizată.


"Președintele intervine exclusiv ca reprezentant al statului. Nu există niciun motiv constituțional pentru care președintele să nu desemneze în calitate de candidat la funcția de premier persoana care dispune de sprijin parlamentar", a mai subliniat Manole.

Totodată, președinta Curții a explicat în ce condiții refuzul șefului statului de a desemna candidatul majorității la funcția de premier se poate solda cu suspendarea sau demisia acestuia din funcție.

„Pentru aprecirerea faptului dacă refuzul președintelui republicii de a desemnea un candidat reprezintă o faptă gravă, trebuie avute în vedere următaorele elemente:

  1. dacă prin această faptă președintele înalcă o prevedere din Constituție sau o hotărîre a Curții Constituționale
  2. dacă prin această faptă președintele își încalcă obligația imparțialității și neutralității sale politice”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?