Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum vor fi cheltuite cele 250 milioane de euro promise de Uniunea Europeană

10 noi. 2022,, 10:27   Politică
2179 1

Aflată într-o vizită la Chișinău, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniune Europeană va sprijini țara noastră pentru a ieși din criza energetică în care se află și va oferi R. Moldova un ajutor de 250 milioane de euro. Cea mai mare parte din bani va merge către diversificarea resurselor energetice, restul - în suportul gospodăriilor.

În cadrul conferinței de presă comune, președintele țării Maia Sandu a reamintit că, în pofida faptului că există un contract în care sînt stipulate clar volumele de gaz natural care trebuie furnizate țării noastre, Gazprom încalcă prevederile. Întrebată dacă mai există soluții pentru a îmbunătăți relația cu Gazprom, Sandu a răspuns: „Există un contract cu Gazprom, contract care stipulează clar volumele care trebuie furnizate și cei de la Gazprom au decis să reducă aceste volume. Consumatorii își plătesc facturile, fiind conștienți de incertitudinea furnizării de gaze, autoritățile au creat condiții pentru ca Energocom să poată să cumpere gaze de pe piață. RM va primi sprijin suplimentar pentru ca să poată să cumpere de pe piață mai multe volume de gaze astfel ca să ne putem să ne descurcăm în această iarnă”.

În același context, șefa Comisiei Europene a declarat că: „Rusia a fost cîndva cel mai mare furnizor de combustibil fosil pentru UE. Acum Rusia a redus livrările cu 80% în ultimele luni, noi ne-am reorientat spre alte țări. Noi am făcut economii și ne-am umplut rezervoarele de gaz pentru iarnă, noi sîntem pregătiți pentru iarnă. Același lucru se aplică și RM. Noi sîntem gata să împărțim aceste presiuni împreună cu RM. De fapt, aceste 200 milioane de euro sînt pentru a diversifica resursele energetice, iar celelalte 50 de milioane - rămîne la discreția dumneavoastră cum le veți folosi în suportul gospodăriilor”, a conchis Ursula von der Leyen.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?