X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum va evolua situația politică pînă la alegeri. Ce răsăpuns a dat Dodon

4 iun. 2020,, 07:40   Politică
3237 7

Situația politică din R. Moldova poate evolua pe calea a patru scenarii, a opinat șeful statului, Igor Dodon.

El a menționat, în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik Moldova, că cel mai probabil actualul Guvern nu va fi demis și în Parlament va rămîne o majoritate clară. „Dau acestui scenariu 50%”, a spus Dodon, transmite Agora.

Președintele a enumerat patru scenarii potrivit căror crede că ar putea să se deruleze situația politică din R. Moldova pînă la alegerile prezidențiale din toamna 2020.

Primul scenariu în opinia lui Dodon ar fi că actualul Guvern rămîne în funcție și că va exista o majoritate parlamentară foarte clară. „Dau acestui scenariu 50-55%”, a spus șeful statului.

„Alt scenariu presupune că nu va fi majoritate parlamentară stabilă. Adică mai pleacă 2-3 deputați, dar nu este demis Guvernul minoritar. Dau acestui scenariu 25-30%”, a enumerat președintele.


Cel de-al treilea scenariu, în opinia șefului statului ar fi probabilitatea ca Guvernul Chicu să fie demis prin moțiune de cenzură.

„Ar putea cădea Guvernul actual, dar s-ar epuiza și două încercări de a numi altul.

În cazul acesta avem Guvern interimar pînă la prezidențiale și imediat după prezidențiale se dizolvă Parlamentul și se merge la alegeri parlamentare anticipate pentru anul viitor”, a spus președintele și a evaluat probabilitatea unui astfel de scenariu cu 20 %.

Președintele admite, în limita unei probabilități de 5% că, ar putea fi numit un Guvern nou de o altă majoritate parlamentară.

„Aceste scenarii sînt valabile în condițiile în care Curtea Constituțională nu va accepta ca alegerile prezidențiale să aibă loc odată cu cele parlamentare.

Dacă CC va zi că e posibil, că președintele are dreptul să dizolve Parlamentul în situații excepționale în ultimele 6 luni ale mandatului său, dar noi sîntem în situații excepționale de pandemie, atunci situația va fi alta.

Atunci eu voi invita la Președinție conducătorii a patru partide – PSRM, PD , PAS ȘI Platforma DA și voi propune așa soluție”, a ținut să sublinieze Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?