Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum va afecta relațiile Moldovei cu Rusia participarea lui Sandu la ”Platforma Crimeea”

24 aug. 2021,, 11:45   Politică
3291 21

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la summitul ”Platformei Crimeea” de la Kiev. În discursul său, ea și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Șeful statului a făcut declarații despre „anexarea” Crimeii și „încălcarea gravă a dreptului internațional”.

Kremlinul consideră „Platforma Crimeea” o acțiune anti-rusească. "Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenos față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al președintelui rus.

De ce a avut nevoie Sandu să participe la ”Platforma Crimeea”? Cum va afecta acest lucru relațiile dintre Chișinău și Moscova? Și cum va construi Sandu un dialog cu conducerea rusă? Aceste probleme au fost discutate cu istoricul și politologul Boris Șapovalov.

El a amintit că, atunci cînd Dmitri Kozak a fost la Chișinău, s-a vorbit despre necesitatea luării unor decizii pragmatice.

"Din păcate, partea moldovenească ia decizii pragmatice în mod unilateral... Și nu vede în relațiile dintre state o stradă cu două sensuri. Nu înțeleg cum după asta conducerea moldovenească se va așeza iarăși la masa negocierilor cu Partea rusă ”, consideră expertul.


După cum a subliniat politologul, relațiile dintre Rusia și Ucraina sînt o chestiune care ține strict de cele două state.

"Să faci din asta o oarecare platformă internațională și să implici alți participanți pentru nu știu ce dispute, este incorect din partea Ucrainei", a remarcat Șapovalov.

În opinia interlocutorului, summitul ”Platforma Crimeea” este o acțiune antirusească.

"sînt acțiuni care vor duce la o deteriorare a relațiilor dintre Federația Rusă inclusiv cu Moldova", a declarat politologul.

El a atras atenția asupra faptului că toate țările occidentale importante s-au abținut de la o participare la summitul ”Platforma Crimeea” la cel mai înalt nivel, trimițînd la eveniment miniștri sau alți funcționari. "Cineva a participat de la ei, însă nu primele persoane, pentru că toți înțeleg perfect despre ce este vorba", a spus Șapovalov.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat forumul drept un sabat la care „Occidentul va continua să încurajeze dispozițiile rasiste, neo-naziste ale actualei puteri ucrainene”.

Crimeea a devenit o regiune rusească după referendumul organizat acolo în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia. Ucraina consideră în continuare Crimeea drept teritoriul său, dar ocupat temporar.

Conducerea Rusiei a afirmat în repetate rînduri că locuitorii din Crimeea au votat, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, chestiunea Crimeii este „închisă definitiv”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?