X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cum se alege președintele Legislativului și cum se formează Biroul permanent

21 mar. 2019,, 10:38   Politică
2538 0

După constituirea legală a Parlamentului, urmează să fie ales președintele Parlamentului, vicepreședinții și să fie format Biroul lui permanent.

Șeful legislativului este aleges prin vot secret. Fiecare fracțiune parlamentară poate face o singură propunere, transmite IPN.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, la propunerea fracțiunilor parlamentare, se instituie o comisie pentru efectuarea alegerii președintelui Parlamentului. Aceasta recepționează propunerile de desemnare a candidaților la funcția de șef al legislativului, stabilește modelul și textul buletinului de vot, asigură pregătirea și desfășurarea votării, precum și totalizează rezultatele votării.

Este declarat ales președinte al Parlamentului candidatul care a întrunit votul majorității deputaților aleși. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai doi candidați care în primul tur au obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi se organizează alegeri noi, pentru care fracțiunile parlamentare vor propune aceiași sau alți candidați.

Vicepreședinții Parlamentului se aleg la propunerea șefului legislativului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorității deputaților aleși.


Biroul permanent al Parlamentului, care este organul de lucru al acestuia, se formează ținîndu-se seama de reprezentarea proporțională a fracțiunilor parlamentare. Din el fac parte, din oficiu, președintele Parlamentului și vicepreședinții. Componența numerică și nominală a Biroului permanent se stabilește prin hotărîre a Parlamentului, la propunerea fracțiunilor parlamentare.

Parlamentul de legislatura a X-a, ales la 24 februarie, se întrunește astăzi, 21 martie, în ședința de constituire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?