Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum poate fi restabilită integritatea teritorială a Republicii Moldova? Opinia ambasadorului SUA

30 apr. 2022,, 10:45   Politică
6581 0

Statele Unite sprijină integritatea teritorială, suveranitatea Republicii Moldova și acordarea unui statut special regiunii transnistrene în acest context, și pledează pentru găsirea unei soluții pașnice la conflictul transnistrean în formatul "5+2", unde au rolul de observator.

Despre acest lucru a declarat ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon, vorbind în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că reprezentanții de rang înalt ai OSCE se află în prezent într-o vizită în Republica Moldova, iar misiunea OSCE lucrează constant cu ambele maluri ale Nistrului, iar discuțiile au continuat.

"Cred că toată lumea privește spre viitor acum și se întreabă cum va funcționa în continuare formatul negocierilor, avînd în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina. Dar procesul de negocieri continuă oricum. Avem discuții și există o mulțime de probleme individuale care contează cu adevărat pentru oamenii obișnuiți care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului, care trăiesc împreună, lucrează împreună, comunică, au familii. Este foarte important ca OSCE să-și continue activitatea, iar noi am continuat acest proces. Dacă se va pune problema unei adaptări, schimbării formatului de negocieri, am dori să participăm la acest lucru, dar deocamdată susținem pe deplin continuarea activității OSCE în formatul 5+2 și vom continua să ne îndeplinim acolo rolul de observator", a spus diplomatul american.

Potrivit lui, Statele Unite continuă să considere formatul OSCE drept singura soluție în acest moment, singurul cadru de negocieri.


"Așadar, ne-am dori ca acest lucru să continue. În ultimele luni, chiar și în timpul conflictului, contactele 1+1 au continuat. OSCE rămîne un participant activ. Ei comunică cu părțile. Acesta este un semn bun că există bunăvoință și interes pentru continuarea procesului. Și dacă în viitor va trebui de schimbat ceva în format, atunci OSCE va juca un rol principal aici și principalul lucru este ca procesul să continue", a spus Kent Logsdon.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?