X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Opinie: Cum poate fi combătută corupția în primăria capitalei?

22 iul. 2019,, 18:10   Politică
3668 1

Problema corupției din Primăria municipiului Chișinău ar putea fi rezolvată prin reducerea în jumătate a numărului de salariați și prin majorarea salariilor celor rămași și oferirea anumitor înlesniri.

Această opinie a fost exprimată de către consilierul independent al Consiliului municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, transmite Noi.md.

El a menționat că în primăria capitalei înflorește corupția și că jumătate dintre angajații săi nu se ocupă concret de problemele orașului, ci își rezolvă problemele personale, creînd probleme altor persoane, iar mai apoi ajutîndu-le să le soluționeze.

"Problema combaterii corupției în primăria municipiului Chișinău și în subdiviziunile sale este foarte importantă. Oamenii care lucrează acolo au un salariu de 3-5-6 mii lei, dar rezolvă probleme de milioane. Adică, sistemul în sine încurajează oamenii să facă acest lucru. Unii au fost prinși de mînă. Au fost asemenea cazuri. Alții au fost reținuți de organele de drept. În primărie au avut loc percheziții. Dar apoi, din anumite motive, acești oameni au fost eliberați. De aceea, în primul rînd ar trebui schimbat sistemul în sine. Adică ar trebui să vină un primar general, care să aibă o pregătire bună în domeniile funcționale ale activității primăriei, să formeze o structura potrivită, să o ofere Consiliului municipal și să reducă drastic numărul de persoane, sporind salariul pentru cei rămași. Dacă vor exista astfel de propuneri, le vom sprijini cu siguranță. În același timp, nu este vorba despre concedierea persoanelor, ci despre transferul lor în subdiviziuni, care ar trebui să se ocupe cu aspectele sociale ale cetățenilor, gestionarea zonelor verzi, îmbunătățirea mediului de trai al cetățenilor și înfrumusețarea capitalei. Noi avem idei în acest sens, ele au fost prezentate în programul meu din 2015 și cred că noua componență a Consiliului municipal va accepta propunerile noastre", a subliniat Vasile Chirtoca.

În plus, în opinia sa, funcționarii, persoanele care lucrează pentru stat ar trebui neapărat să aibă anumite înlesniri. "Nu le putem oferi salarii de 3-5-6 mii euro, ceea ce le-ar permite să-și întrețină pe deplin familiile și să evite corupția. Deci, trebuie de creat anumite beneficii pentru ei. Pentru că aceasta este munca cea mai importantă – gestionarea statului. Aceasta este cea mai dificilă și mai profesionistă muncă, dar noi nu-i acordăm destulă atenție", a spus consilierul independent al Consiliului Municipal Chișinău.
El a remarcat, de asemenea, că, pentru a rezolva fundamental problema corupției, trebuie să creștem o nouă elită, iar de aceasta ar trebui să se ocupe, în primul rînd, o elită adevărată, adică ea ar trebui să fie la conducere.


"În al doilea rînd, trebuie de creat un sistem de formare a acestor oameni. Trebuie să-i găsim, poate chiar printre tineri, iar aceștia ar trebui să fie băieți și fete care sînt mai autoritari, care au un simț acut al dreptății și capacitatea de a compătimi alți oameni. Principala calitate a unui politician este să-și iubească țara și oamenii, precum și să-i poată compătimi. Dacă un politician nu posedă aceste calități, dar în același timp este foarte profesionist, atunci vedem ce se întîmplă, chiar recent toți au văzut acest lucru. Băieții profesioniști au condus țara noastră, dar nu le-a păsat deloc de această țară", a spus Vasile Cirtoca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?