Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cum Plahotniuc și Poroșenko livrau arme din Moldova în Donbass și Orientul Mijlociu

4 noi. 2019,, 15:45   Politică
6930 18

Prin Londra - pentru ”Azov”, ”Sectorul drept” și ISIS

Ziarul „Moldavskie Vedomosti” a publicat rezultatele unei noi investigații jurnalistice - de data aceasta este vorba despre vînzarea de arme din depozitele militare ale Moldovei către militanții din țara vecină Ucraina, relatează eNews.

„Anul acesta, publicul moldovean a fost șocat de interviul fostului director al aeroportului din Mărculești, Vladimir Maiduc, care a vorbit despre vînzarea a sute de arme de către militanții organizației teroriste Stat Islamic din Moldova prin intermediul firmelor intermediare ucrainene. Mai mult, aceste informații au fost parțial confirmate în rapoartele NATO!”- transmite publicația.

Potrivit lui Vladimir Maiduc, pe teritoriul încredințat lui se aflau mai multe depozite de arme, dintre care, printre arme existau chiar și rachete aer-aer de origine necunoscută. Curînd, tot armamentul au dispărut într-un mod misterios, însă autoritățile de investigare din Moldova nu au acordat atenție declarațiilor fostului director al aeroportului.

În cadru anchetei jurnalistice, autorul articolului, Alexandru Medvedev, a reușit să discute cu unul dintre șoferii implicați în transportarea armelor din Moldova în Ucraina.


„Într-adevăr, din 2014, sute de mii de lăzi cu arme au fost scoase din Moldova. Toate acestea s-au întîmplat într-un mod oarecum ciudat. Pe de o parte, am fost însoțiți de mașini cu girofare, nimeni nu ne-a oprit niciodată și nu a verificat documentele noastre. Dar, pe de altă parte, ne păzeau oameni de la companii private, mașinile destinate transportului erau folosite exclusiv de civili, șoferii, hamalii de asemenea, erau angajați din rîndul moldovenilor și ucrainenilor șomeri”, a spus un șoferul.

Potrivit șoferului, el nu a auzit că este vorba despre ISIS sau Sudan, dar totul a fost dus în Ucraina. El își amintește numele companiei pe teritoriul căreia se aflau tirurile în timpul descărcării.

Cel mai probabil, este vorba despre ONG-ul Tehipex, care în mass-media este uneori numit „spălătorie de arme”. Activitatea ONG-ului Tehipex este strâns legată de compania britanică S-Profit, care este înregistrată la Londra.

Directorul acestei companii, un anumit Jan Taylor, s-a întîlnit de mai multe ori cu oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc. Iar managerul Artiom Zabora este cetățean al Ucrainei și are legătură cu afacerile lui Petro Poroșenko. Din toate acestea, jurnaliștii moldoveni ai MV au ajuns la concluzia că compania S-Profit, înregistrată legal la Londra, în viața reală este o întreprindere comună a celor doi oligarhi - moldovean și ucrainean - Plahotniuc și Poroșenko.

„Pe parcursul anilor de muncă comună, Plahotniuc și Poroșenko au creat o întreagă rețea criminală care vinde arme și tehnică de tip sovietic țărilor din Orientul Mijlociu și Africa și este evident faptul că S-Profit și Tehipex sînt aici doar vîrful aisbergului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?