Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum e posibil? Plahotniuc lipsește din lista persoanelor indezirabile

3 feb. 2020,, 09:09   Politică
6221 4

Au trecut deja trei săptămîni de cînd fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc a fost declarată de către Departamentul Statelor Unite, drept persoană desemnată "pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupţie".

Decizia luată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a dus însă încă la includerea lui Vladimir Plahotniuc în listele persoanelor supuse sancţiunilor pe teritoriul SUA sau în alte părţi, transmite NOI.md cu referire la mold-street.com.

Antiufeev este, Plahotniuc lipseşte

Numele lui Plahotniuc nu apare nici în baza de date a persoanelor aflate în căutare de Interpol, nici în lista SECO (State Secretariat for Economic Affairs) a persoanelor supuse sancţiunilor de către Elveţia. În schimb îl găsim aici pe Vladimir Antiufeev (fost şef al securităţii de la Tiraspol), nu şi pe Plahotniuc sau Ilan Şor.

Oligarhul nu apare nici în lista persoanelor căutate, alcătuită de Office of Foreign Assets Control (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA.


Aici precizăm că OFAC publică şi actualizază periodic Lista persoanelor desemnate special (Specially Designated Nationals sau SDN) şi a celor blocate, dar şi a companiilor deținute sau controlate de ei sau care acționează pentru ei sau în numele unor țări vizate.

De asemenea ea enumeră persoane, grupări și entități, precum teroriști și traficanți de desemnaţi desemnați în cadrul programelor care nu sînt specifice fiecărei țări. În mod colectiv, astfel de persoane și companii sînt denumite „resortisanți special desemnați” sau „SDN-uri”. Activele lor sînt blocate, iar persoanelor din SUA le este în general interzis să aibă legături cu ele.

De la milionari, la traficanţi de droguri, hackeri şi lideri separatişti

În schimb îl găsim aici pe turcul Cerkez Akbulut (alias Murat, Altig, Cernit etc) care este acuzat de trafic de droguri şi care a obţinut paşaport moldovenesc încă în anul 2000.

Urmează Serghei Aksenov (Aksyonov) născut la Bălţi, dar care conduce din anul 2014, Crimeea, fiind unul din liderii separatiştilor de acolo. De altfel Aksyonov apare şi în lista persoanelor date în căutare de Interpol, sau în lista persoanelor supuse sancţiunilor de către ONU, SECO, UE, Canada, Marea Britanie, Australia etc.

Un alt lider separatist din Crimeea cu origini "moldoveneşti" este Vladimir Konstantinov, care în 2014 conducea parlamentul local din acesată peninsulă şi care a acţionat deschis pentru anexarea ei de către Rusia.

În lista OFAC îl găsim şi pe milionarul rus Aleksandr Babakov, născut la Chişinău, şi care a deţinut active energetice în Ucraina şi ar fi susţinut activităţi separatiste de acolo.

La fel şi gruparea de hackeri Dridex Gang (sau Evil Corp), membrii căreia au fost implicaţi în numeroase atacuri cibernetice şi furtul a circa 100 milioane de dolari. La finele anului trecut SUA a impus sancţiuni contra membrilor acestei organizaţii, iar pentru informaţii care pot duce la arestarea liderului Evil Corp, Maksim V. Yakubets, autoritățile americane oferă o recompensă de 5 milioane de dolari.

Între membrii de seamă a acestei organizaţii este menţionat Denis Gusev (tot el ar avea şi alte nume: David Gotman şi Marin Pomojac) din Ceadir Lungă, care deţine cetăţenie rusă şi moldovenească. Şi el este inclus în lista SDN publicată de OFAC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?