Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum comentează Dodon reforma fiscală propusă de PDM

2 aug. 2018,, 09:30   Politică
4120 3

Președintele Igor Dodon a declarat că va studia în profunzime pachetul de legi privind reforma fiscală înainte să-l promulge sau să-l respingă. Declarația a fost făcută pentru Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, șeful statului a fost autorul unor legi asemănătoare în anii 2006-2007 și care au avut, potrivit lui, „un impact pozitiv”, reușind să obțină și sprijinul partenerilor externei, în special al FMI. Acum însă, a declarat Igor Dodon, este o altă conjunctură.

După adoptarea în grabă de către Parlament, pe 26 iulie, a controversatului pachet de legi, mai multe ONG-uri au cerut președintelui Igor Dodon să nu-l promulge. Experți și activiști, alături de reprezentanții opoziției, susțin că reforma a fi o nouă tentativă de amnistiere a averilor și veniturilor obținute din surse dubioase. Guvernarea a dat asigurări că nu va admite legalizarea veniturilor provenite din „miliardul furat” în 2014.

Amintim că, pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rînd pe rînd sala plenului în semn de protest.

Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, pînă în luna februarie 2019, urmînd să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. În această lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Totodată, potrivit altor modificări, adoptate pe 26 iulie, impozitul pe venit pentru persoanele fizice ar urma să fie redus de la 18 la pînă la 12 la sută. Se va micșora și contribuția angajatorului de la 23 la 18 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?