Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum au răspuns partidele la invitația lui Dodon la dialog?

25 mar. 2019,, 15:40   Politică
3862 0

Marți, 26 martie, în cadrul administrației președintelui Moldovei, Igor Dodon, sînt programate discuții cu liderii partidelor care au trecut în Parlament.

Șeful statului a invitat oficial politicienii să participe la dialog, însă, deocamdată, nu toţi au dat un răspuns clar dacă vor participa la discuții.

Reprezentantul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, într-un comentariul pentru Sputnik, a menționat că PSRM va participa la dialogul cu șeful republicii. Potrivit acestuia, liderul partidului, Zinaida Greceanîi, va decide cine se va alătura echipei care o va însoți, pentru a participa la aceste discuții.
După cum a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari, „răspunsul la invitația dlui președinte va fi dat după discuții în cursul zilei de astăzi sau mîine dimineața".

Potrivit lui, în ceea ce privește o posibilă componenţă a echipei, nu poate spune ceva concret.

Purtătorul de cuvînt al blocului ACUM, Mihail Popşoi, în comentariul lui pentru Sputnik, a menționat că invitația președintelui va fi discutată în cadrul blocului.


„Vom discuta și vom veni cu o reacție imediat ce va exista o decizie în acest sens", a explicat el. Potrivit presei locale, luni, la ora 16.00, blocul ACUM va avea o întrunire, la care se va decide dacă formaţiunea va participa la discuțiile cu președintele ţării.

Președintele este gata pentru dialog

Luni, șeful statului, comentînd situația actuală în Parlament după alegeri, a menționat că „s-a format un vid al puterii politice". El a subliniat că intenționează să taie acest nod gordian de blocare a puterii politice și să invite partidele la dialog, care este programat pentru marți, 26 martie. Potrivit preşedintelui, se preconizează ca întîlnirile să se desfășoare cu fiecare formațiune politică în parte, la Preşedinţia republicii.

Discuţia cu liderul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, este programată pentru ora 14:00, cu șeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, la ora 15:00, iar cu reprezentanții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, la ora 16:00.

Rezultatele alegerilor

La 9 martie, Curtea Constituțională a recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare și a aprobat mandatele deputaților aleși. În total, patru forțe politice - socialiștii, democrații, blocul ACUM, Partidul Şor, precum și trei deputați independenți au acces în Legislativul republicii.

Alegerile parlamentare din Moldova au avut loc pe 24 februarie. Pentru prima dată, cetățenii republicii au ales deputații în cadrul unui sistem electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partide, 51 - pe circumscripții uninominale. Participarea la vot a fost de 49,22%. Nu a existat o limită de prezenţă a alegătorilor. Pragul electoral pentru partide a fost de 6%, iar pentru blocurile electorale – de 8%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?