Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum apare Plahotniuc într-o presupusă caracteristică a Administrației lui Putin

26 oct. 2020,, 07:30   Politică
6946 2

„Aventurierul și intrigantul” Plahotniuc și „stăpînul din umbră al Moldovei”. Așa apare fostul lider PD într-o caracteristică a așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, despre care scrie RISE Moldova, într-o investigație.

În „Arhiva lui Cernov” – o scurgere de date din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, jurnaliștii Rise au descoperit mai multe note operative și rapoarte despre unii dintre actualii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar și despre alți actuali și foști politicieni, printre care și ex-liderul PD, Vlad Plahotniuc, scrie unimedia.info

Oamenii de la Kremlin au colectat o parte din informații din surse deschise, iar altele le-au obținut din surse confidențiale din Moldova. Datele analizate au fost folosite pentru crearea a zeci de profiluri detaliate ale politicienilor moldoveni, fiind livrate direct administrației lui Putin.

Printre fișele politicienilor moldoveni elaborate de „subdiviziunea moldovenească” se află și o caracteristică ce-l viza pe „aventurierul și intrigantul”, dar și „stăpînul din umbră al Moldovei” – Vladimir Plahotniuc. Anume așa a fost etichetat oligarhul moldovean de către angajații de la Moscova, încă în 2014.

Administrația lui Putin a urmărit cu atenție întîlnirile oligarhului moldovean cu ambasade străine și i-a surprins tentativele de a încheia unele înțelegeri secrete cu adversarii geopolitici ai Rusiei.


„În august 2013, Plahotniuc ar fi avut o întîlnire cu Ambasadorul SUA în RM, W. Moser, în cadrul căreia a prezentat un raport despre lupta sa cu „influența rusească în Moldova” și cu PCRM. Oligarhul solicita să-i fie asigurată protecție împotriva acuzațiilor Londrei și Nicosiei de atacuri raider, oferind în schimb un program și niște garanții privind demontarea definitivă a PCRM și „neutralizarea” lui V. Voronin. În cercurile de conducere ale UE, Plahotniuc are o reputație imbatabilă de aventurier și intrigant”, se spune într-un document din „arhiva lui Cernov”.

Mai mult, în acest caz, autorii notei enumeră situațiile negative, dar și scandalurile în care a fost prins omul de afaceri.

„Plahotniuc s-a discreditat în cadrul mai multor scandaluri legate de scheme frauduloase, infracțiuni economice și acte de corupție. „Victoriabank” și compania „Asito” au fost preluate în urma unui atac raider pus la cale de structurile controlate de oligarh”. „Fundația „Edelweiss” pe care o patronează a realizat o schemă de livrare în RM, cu titlu de ajutoare umanitare, a medicamentelor cu termen de păstrare redus sau chiar expirate prezentate drept valabile, ceea ce a generat venituri în valoare de cîteva milioane de dolari”, se spune în nota din „arhiva lui Cernov”.

În afară de caracteristicile referitoare la oligarh, cei de la Kremlin au analizat și influența lui Plahotniuc asupra politicii de la Chișinău prin intermediul resurselor media controlate de acesta. Una dintre aceste note este din luna februarie curent.

„Pe parcursul ultimelor săptămîni, mulți remarcă intensificarea bruscă a atacurilor asupra lui I. Dodon și a PSRM din partea resurselor media ale holdingului lui Plahotniuc”, se menționează într-o notă a „subdiviziunii moldovenești”.

„Potrivit afirmațiilor făcute de către I. Dodon personal, din 1 ianuarie 2020, resursele media ale holdingului lui V. Plahotniuc s-ar afla „la întreținerea” SUA prin intermediul granturilor oferite de USAID. Decizia respectivă a fost luată în cadrul Ambasadei SUA înainte de Revelion (Revelionul 2020 – notă RISE Moldova)”, au mai scris subalternii lui Igor Maslov, cu referire la o sursă din Chișinău.

În același document se face referire și la faptul că într-o anume perioadă de două săptămîni, în care politicienii din opoziție îl criticau pe Dodon, mesajele lor au apărut și în știrile Publika TV.

„În paralel, la posturile de televiziune aparținînd lui V. Plahotniuc sînt promovați intens toți actorii taberei de opoziție care, într-un fel sau altul, îl critică pe I. Dodon (de la M. Sandu la M. Tkaciuk, căruia postul TV „Prime” (unul din cele mai populare posturi TV din Moldova care anterior asigura retransmisiunea postului „Pervîi kanal”) i-a acordat 12 minute la orele de maximă audiență)”, se spune în nota de la Kremlin.

Mai detaliat despre așa-zisă caracteristică de la Kremlin, și despre rapoartele ce ar viza alți politicieni citiți pe RISE Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?