Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum a votat Moldova la ONU rezoluția privind combaterea glorificării nazismului?

17 dec. 2021,, 10:15   Politică
4387 12

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție inițiată de Rusia privind combaterea glorificarea nazismului, transmite Noi.md.

Pentru adoptarea acestui document au votat 130 de țări. 49 de țări s-au abținut de la vot, inclusiv Moldova, România, Germania, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Japonia, Elveția, Olanda, Turcia, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Suedia etc.

Două țări au votat împotrivă - SUA și Ucraina.

Documentul în ansamblu a fost numit "Lupta împotriva glorificării nazismului, neo-nazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată". Rezoluția solicită luarea de măsuri pentru a nu permite "revizuirea rezultatelor celui de-al Doilea război mondial și negarea crimelor împotriva umanității și a crimelor de război".

Autorii rezoluției condamnă, de asemenea, utilizarea materialelor educaționale care promovează rasismul, discriminarea, ura și violența în baza originii etnice, naționalității, religiei sau credinței. Documentul îndeamnă la eliminarea tuturor formelor de discriminare prin toate mijloacele posibile.


Grigori Lukianțev, Comisarul Ministerului rus de Externe pentru Drepturile omului, democrație și statul de drept, a declarat că adoptarea rezoluției "va aduce o contribuție reală la eradicarea rasismului și discriminării rasiale". Potrivit acestuia, documentul afirmă că glorificarea celor implicați în crimele nazismului este inacceptabilă, precum și "albirea foștilor membri ai Organizației SS, inclusiv a unităților Waffen-SS recunoscute drept criminale de Tribunalul de la Nuremberg", relatează TASS.

În septembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat UE și NATO de nerespectarea dreptului internațional din cauza refuzului lor de a sprijini rezoluția privind inadmisibilitatea glorificării nazismului. Oficialii ruși au subliniat în repetate rînduri că există probleme în acest sens, în special în Statele Baltice și Ucraina. Din cauza nedorinței Occidentului de a discuta despre răspîndirea neo-nazismului, Rusia a blocat cea mai mare conferință europeană pentru drepturile omului - reuniunea anuală a OSCE, care urma să aibă loc la sfîrșitul lunii septembrie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?