Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum a comentat Moscova „interdicția” aplicată de către Moldova ambasadorului rus

19 feb. 2021,, 11:22   Politică
2927 12

Moscova își exprimă nedumerirea cu privire la faptul că Moldova a „interzis” ca ambasadorul rus la Chișinău să participe la evenimentele transnistrene.

Despre acest lucru a declarat într-un briefing reprezentanta oficială al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Noi.md.

Ea a reamintit că, în urmă cu cîteva zile, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a reacționat neclar la prezența ambasadorului rus la unul dintre evenimentele transnistrene, care a avut loc pe 10 februarie anul curent, în regim video.

În comentariul său, ea s-a adresat către diplomații acreditați în țară să se abțină de la participarea la evenimentele organizate de „structurile de la Tiraspol”.

"O astfel de reacție este provoacă nedumerire. Chișinăul știe foarte bine faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garantul și mediatorul reglementării transnistrene și este pentru dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul principiilor stabilite în Tratatul bilateral de prietenie și cooperare din anul 2001. Acțiunile ambasadorului rus în Moldova corespund în totalitate acestor principii", a spus Maria Zaharova.


Potrivit acesteia, și Chișinăul ar trebui să conștientizeze faptul că fără menținerea contactelor cu părțile la conflict, este imposibil de îndeplinit funcții de mediere în soluționarea transnistreană.

"În plus, responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă și menținerea contactelor cu diaspora din propria țară situată acolo. O astfel de activitate, care include călătorii prin regiunile Federației Ruse, o efectuează și Ambasada Moldovei la Moscova, iar acest lucru nu provoacă nici un fel de alergii părții ruse. Mai ales cînd este vorba despre videoconferințe. Sperăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău", a conchis purtătoarea de cuvînt al Ministerului de Externe al Rusiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?