X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cum a ajuns în proiectul de lege fraza privind interzicerea "secerii și ciocanului"

25 iun. 2020,, 18:50   Politică
3405 4

Deputații parlamentului din partea Partidului Socialiștilor vor clarifica modul în care le inițiativa lor legislativă îndreptată exclusiv împotriva negării Holocaustului și promovarea retoricii și ideologiei rasiste, xenofobe, precum și eroizarea nazismului și criminalilor naziști, în mod surprinzător a apărut o frază cu privire la interzicerea ”secerii și ciocanului".

Declarația a fost făcută pentru eNews de către deputatul PSRM, Gaik Vartanean, menționînd că autorii proiectului de lege nu știu cum a ajuns acolo punctul scandalos de interzicere a ”secerării și ciocanului” și ei retrag proiectul pentru perfectare.

Gaik Vartanean a explicat că Comisia juridică a parlamentului a aprobat inițiativa legislativă a socialiștilor, în care este vorba despre interzicerea difuzării sau folosirii publice a simbolurilor fasciste și totalitare, precum și despre pedepsirea pentru negarea holocaustului. Totodată, deputații din opoziție au propus pentru a doua lectură în Parlament excluderea din document a interdicției de utilizare a "secerii și ciocanului".

Autorii proiectului ridică din umeri: cum a ajuns acolo punctul scandalos, ei nu știu, de aceea ei retrag proiectul spre modificare.

"Este evident că proiectul este orientat exclusiv împotriva negării Holocaustului și promovării retoricii și ideologiei rasiste, xenofobe, precum și eroizării nazismului și a criminalilor naziști. Nu e vorba de niciun simbol comunist. Mai mult, textul proiectului de lege, la momentul semnării și înregistrării, nu conținea absolut nicio referire la ideologia sau simbolurile comuniste", a menționat Gaik Vartanean.


El a explicat că proiectul a trecut prin mai multe etape – de la propuneri din parte ONG-urilor și pînă la redactare la secretariatul Parlamentului. Cum în proiectul de lege a apărut în mod surprinzător fraza despre seceră și ciocan, va trebui încă să clarificăm.

"Eu nu am putut să nu susțin proiectul de lege privind interzicerea Holocaustului ca armean, al cărui popor a supraviețuit genocidului la începutul secolului trecut. Parlamentul de la Chișinău încă urmează să parcurgă calea recunoașterii genocidului armean (pe care au parcurs-o deja peste 30 de țări ale lumii)", a spus deputatul PSRM.

El i-a felicitat pe toți ai căror părinți, bunici au contribuit la Marea Victorie asupra fascismului, sub steagul pe care era, inclusiv secera și ciocanul. Și pe toți cei care și-au dat datoria celor decedați, construind o țară enormă și renăscînd-o, inclusiv Moldova, din ruinele de după război.

"Și doar o atitudine respectuoasă față de trecut ne va permite să construim un viitor fără a repeta greșelile istoriei", este de părere Gaik Vartanian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?