Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CUC acuză Tiraspolul că blochează ședințele ordinare

26 noi. 2020,, 17:50   Politică
3879 4

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control acuză Tiraspolul că blochează ședințele ordinare ale Comisiei. Se întîmplă după ce la întrunirea din 26 noiembrie, proiectul ordinii de zi prezentat de delegația moldovenească a fost susținut doar de către reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei.

Reprezentanții delegației moldovenești le-a amintit membrilor Comisiei că, prin prisma Acordului din 1992, este ilegală instalarea în Zona de Securitate a posturilor de control „grănicerești” și prezența altor structuri militare decît cele care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii, notează zdg.md.

„Ignorarea prelungită a acestor probleme este periculoasă, mai ales că oferă Tiraspolului posibilitatea de a consolida infrastructura posturilor ilegale. Asemenea acțiuni abuzive afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și echilibrul de forțe în Zona de Securitate”, de arată într-un comunicat remis de Biroul de Reintegrare.

„Exponenții Tiraspolului au refuzat categoric luarea unor decizii clare în cadrul Comisiei pe subiecte privind libera circulație și cetățeni sechestrați în Zona de Securitate. Din această cauză, Tiraspolul blochează ședințele ordinare ale Comisiei de aproape 2 luni, sfidînd actele de bază ale operațiunii de pacificare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții delegației moldovenești spun că, între timp, rămîn înafara atenției Comisiei și alte elemente importante precum rapoartele săptămînale ale Comandamentului Militar Întrunit vizînd situația în Zona de Securitate, elaborarea regulamentului de funcționare a Comandamentului Militar Întrunit, probleme organizatorice legate de schimbarea periodică a efectivelor de observatori militari.


Cu toate că dezbaterile au durat cîteva ore, ordinea de zi nu a fost aprobată nici de această dată, iar ședința ordinară a fost amînată.

Prin consens, pentru a asigura anumite aspecte organizatorice ale misiunii de pacificare, s-a decis desfășurarea unei ședințe extraordinare. În cadrul acesteia, Comisia a examinat un singur subiect, aprobînd înlocuirea prin rotație a 5 observatori militari delegați din partea Ucrainei și a 2 observatori militari din partea Republicii Moldova.

„Înlocuirea a fost necesară în legătură cu expirarea termenului de aflare în misiune a militarilor care au executat aceste funcții pînă în prezent”, susțin membrii CUC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?