X 
Cutremure stiri: 502

CUB denunță decizia CEC privind invalidarea semnăturilor

25 sep. 11:12   Politică
2215 0

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) denunță decizia Comisie Electorale Centrale în cazul invalidării semnăturilor depuse pentru înregistrarea lui Igor Munteanu, liderul partidului CUB.

”Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a depus un număr impresionant de 17.542 de semnături din 22 de raioane, confirmînd o susținere semnificativă în toată țara, mult peste plafonul impus de 15.000 de semnături. Alte 3 raioane au acumulat 1.600 de semnături. În ciuda acestui sprijin amplu, CEC a decis să nu valideze semnăturile depuse”, se arată într-o notă de presă.

Potrivit formațiunii, ”această acțiune rușinoasă a CEC confirmă zvonurile care circulau în ajun, conform cărora puterea se va răzbuna pe CUB pentru pozițiile noastre ferme și principialitatea de care am dat dovadă”.

CUB califică decizia CEC drept o ilustrație vie a gradului înalt de politizare a CEC, despre care am vorbit continuu în ultimii ani. Mecanismul de invalidare a semnăturilor adunate cu greu de CUB este o palmă dată cetățenilor liberi din Republica Moldova. Motivul invocat, după care, datele scrise manual de cetățeni în listele de subscripție nu coincid cu datele stocate la CEC, va trebui să fie probat în instanță. „Nu vom lăsa puterea politică să fure cetățenilor dreptul de a vota un alt candidat!” Actualul sistem de validare sau invalidare a semnăturilor a permis puterii să utilizeze fraudulos datele personale ale cetățenilor, fără ca CEC să intervină în acest proces, ignorînd opțiunile moldovenilor din diasporă și tolerînd sacii de bani care cumpără semnături cu sume fabuloase în această campanie murdară.

Actuala guvernare a abuzat la scară industrială de utilizarea resurselor statului în interesul propriu, a corupt alegătorii cu concerte stufoase, organizate din bugete obscure, și a suprimat orice urmă de independență pentru CEC, anulînd cerințele de bază pentru alegeri de a fi „libere, corecte și democratice”. Republica Moldova se transformă tot mai mult într-o democrație de fațadă, în care grupuri obscure de interese continuă să manipuleze treburile statului din umbră pentru a-și menține puterea.


Au continuat practicile de corupere a alegătorilor și de utilizare industrială a resurselor administrative ca pe timpul lui Voronin și Plahotniuc. Se dorește, așa cum s-a dorit și atunci, perpetuarea unui singur partid, un partid-stat, un partid care-și întinde tentacolele pentru a controla resursele statului. Este un mare pericol pentru Moldova acest fenomen, pentru că anul viitor PAS nu va putea obține peste 50%, iar astfel va preda țara în mîinile partidelor pro-ruse și anti-democratice”, a avertizat reprezentantul CUB.

Totodată formațiunea a făcut un apel la solidaritate democratică.

”Îngrădirea dreptului de a alege sau de a fi ales este o sfidare a drepturilor constituționale fundamentale. Există temeiuri solide de a contesta decizia CEC, iar CUB are deja cauze pornite contra acestei autorități, dar din păcate, inițiativele noastre atîrnă în instanțe de luni de zile, fiind blocate ca urmare a reformelor eșuate în justiție. De această dată, însă, încălcările sînt atît de flagrante, încît vom merge în instanță, ne vom apăra drepturile lezate și vom solicita autorităților europene să trateze serios starea jalnică a democrației”.

În concluzie, CUB este profund indignat de vicierea alegerilor din acest an în Republica Moldova, chiar sub nasul instituțiilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova, subliniind că „decizia CEC nu face decît să confirme suspiciunile privind manipularea procesului electoral de către cei aflați la putere”, se mai arată în nota de presă.

5
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав