X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

CSP vine cu o reacție publică, după scurgerile din telefonul lui Litvinenco și cere investigarea

12 noi. 2022,, 11:45   Politică
2840 0

Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție după scurgerile de informații din Telegramul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate conform cerințelor stabilite”, se arată într-un comunicat de presă emis de CSP.

„Pornind de la interesul public accentuat în ultimele două zile pentru a prezenta comentarii referitoare la informațiile din spațiul mediatic privind pretinse corespondențe ale unor demnitari de stat, precum și ținînd cont de inconsecvențele în reacțiile exprimate de către persoanele vizate, membrii-procurori consideră necesar să își facă publică poziția, care a fost formulată a posteriori, reieșind din gradul înalt de sensibilitate a acestui subiect și din necesitatea de a evita o percepție pripită.

Este evident caracterul inadmisibil al oricărei ingerințe ilicite în dreptul la viața privată, garantat atît la nivel internațional, cît și prin actele normative naționale, standard ce rezultă expres din obligația de protejare a drepturilor omului și de asigurare a fiabilității principiului certitudinii juridice.

Desigur, caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate conform cerințelor stabilite de lege și avem ferma convingere că procurorii ce efectuează investigațiile procesual-penale aferente situației în speță vor depune întreaga diligență pentru a stabili adevărul și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor acțiuni ilicite.


Totodată, notăm că printre datele mediatizate, multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, din conținutul cărora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor la adoptarea hotărîrilor.

Suplimentar de notat că informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul Consiliului Superior al Procurorilor, precum și, concomitent, declanșează suspiciuni puternice, deoarece anumite situații sînt disponibile și pot fi cunoscute doar persoanelor care au avut tangență directă cu soluțiile adoptate.
În considerarea acestor raționamente, menționăm că asemenea situații sînt total inacceptabile și noi dezaprobăm orice imixtiune în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care este autoritate de rang constituțional, activitatea căreia urmează să se conformeze celor mai înalte cerințe de obiectivitate și corectitudine.

Deși, urmare a modificărilor legislative frecvente în Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, numărul de procurori nu reprezintă nici măcar egalitatea din numărul total de membri (fiind doar 6 din 13), totuși - considerăm că se impune a asigura garanțiile adecvate pentru a proteja imaginea sistemului Procuraturii, mai ales că este vorba de un organ colegial de autoadministrare, iar art.125 alin.(2) din Constituție stabilește expres că procurorii în Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să constituie o parte importantă.

Același punct de vedere a fost susținut inclusiv și în opiniile GRECO, recomandările Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, precum și în evaluările experților Consiliului Europei, circumstanțe care anterior au constituit și obiectul mai multor opinii publice întocmite de către membrii-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor în vederea revizuirii prevederilor de lege care stabilesc componența acestui organ colegial de autoadministrare, fiind valabilă actualitatea acestora.

Pe cale de consecință, considerăm inadmisibilă orice aparență de ilegalitate și/sau de existență a procedeelor lipsite de onestitate, care poate vicia conținutul și natura juridică a activității Consiliului Superior al Procurorilor, precum și poate diminua autoritatea hotărîrilor adoptate, circumstanțe care pot genera efecte inclusiv și asupra reputației profesionale a membrilor procurori.
Avînd în vedere impactul mediatic și rezonanța socială sporită, examinarea și calificarea juridică a acestei situații necesită o abordare diligentă și sub toate aspectele, dat fiind faptul că orice omisiune de a da un răspuns ferm și fără dubii la evenimentele în speță, riscă să afecteze sever imaginea și credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor” se arată în comunicat.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu o reacție, după scurgerile discuțiilor ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. „Mă abțin să comentez informațiile care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private, prin spargerea ilegală a conturilor personale ale funcționarilor publici de cel mai înalt nivel din țara noastră”, a declarat șefa PA pentru UNIMEDIA.

Președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc așteaptă rezultatele investigațiilor, după discuțiile făcute publice, din telefonul ministrului Justiției. Unul dintre chat-uri era denumit CSP, iar conversațiile au revoltat în special comunitatea juridică, întrucît acestea ar indica un concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție, astfel încît să învingă Veronica Dragalin.
Judecătoarea Victoria Sanduța „se declară profund indignată de conversațiile ministrului Justiției, care au apărut astăzi în spațiul public, cu privire la aranjarea concursului pentru funcția de Șef al Procuraturii Anticorupție”. Aceasta spune că în asemenea caz, în statele europene urmau niște demisii, iar în context îi cere același lucru și lui Litvinenco. „Solicit public demisia Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare. În caz contrar, urmează să-și dea demisia de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct”, a scris Sanduța, pe Facebook.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?