X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Cristina Țărnă: Toate guvernările de la noi au vrut să-și subordoneze justiția

7 oct. 2019,, 10:30   Politică
3099 3

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Cristina Țărnă, fostă directoare adjunctă la CNA vorbește despre reforma în sistemul justiției și intervenția puterii politice.

Întrebată dacă este justificată presiunea pe care o pune guvernarea actuală asupra sistemului judiciar, Cristina Țărnă afirmă că este de așteptat pentru orice sistem care se vrea reformat din exterior, să se opună, indiferent care ar fi acest sistem.

„Pe de altă parte, într-un stat există trei puteri. Parlamentul face legi, deci Parlamentul setează regulile de Joc, iar justiția este cea care interpretează și dă soluții în cazul dosarelor pe care ajunge să le examineze. Vor, nu vor, dacă vor fi setate regulile de joc de o manieră în care să fie reformat sistemul, judecătorii se vor conforma”, a menționat Țărnă, dar a punctat că este deosebit de important ca la această etapă să fie auzite și vocile judecătorilor, notează agora.md.

„Politicul trebuie să facă reforme, dar nu poate să facă aceste reforme fără a desfășura consultații. Dacă nu-i fac parte a reformei, n-au să-i aibă niciodată de partea lor măcar parțial. Dar poate judecătorii, o bună parte, au să se conformeze și au să vrea, pentru că și ei au obosit de cei compromiși din sistem. Noi trebuie să le dăm o șansă, măcar să vedem – sînt oameni cu inima împăcată, nu au niciun fel de averi nejustificate, poate și ei au să se simtă mai bine să lucreze într-un sistem care va fi mai respectat. De ce este absolut sigur că toți judecătorii sînt compromiși, de ce să nu vorbească cu ei?”, a adăugat Țărnă.

În opinia sa este greșită părerea că toți judecătorii sînt corupți sau execută anumite ordine. „Pentru că practic avocatura și merg în instanță, eu nu pot să spun că am o părere proastă despre toți judecătorii din sistem. Mai mult decît atît, eu pot chiar să-mi imaginez că există judecători care sînt ok în dosarele de rutină, dar asupra cărora se exercită presiuni în cazul anumitor dosare care vizează actori politici”, spune Țărnă dînd exemplu judecătoarei Ludmila Ouș care a vorbit despre presiunile pe care le exercită politicul în sistem.


„Noi niciodată nu am avut guvernări care nu au vrut să-și subordoneze justiția. Toate guvernările anterioare aveau această tendință să controleze justiția, prin diverse pîrghii precum aprobarea bugetului sau prin procedura prin care se numesc în funcție judecătorii - care sînt numiți pe 5 ani de către președinte, după care pînă la atingerea plafonului de vîrstă”.

În acest context, experta s-a arătat optimistă vis-a-vis de noua guvernare. „Eu vreau să cred că ei sînt bine intenționați. Sincer. Am avut o guvernare de 8 ani care s-a schimbat cu altă guvernare de 8 ani și lumea s-a cam săturat și de una, și de alta. Avem o nouă guvernare care încă mai are un credit de încredere foarte mare, deși chiar au făcut gafe la început legate de aceste concursuri [...]”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?