X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Corupția din Primăria Chișinău, în atenția deputaților

21 noi. 2018,, 13:45   Politică
3354 0

Un raport cu privire la fenomenul corupției în administraţia publică locală a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit raportului CNA, fenomenul corupţiei în administraţia publică locală are loc, în mare parte, din cauza lipsei transparenţei în administrarea patrimoniului public, dar și din cauza neimplicării cetăţenilor la sesizarea cazurilor de corupţie. Lipa stimulentelor materiale şi morale pentru funcţionari este o altă cauză, a relatat directorul-adjunct al CNA, Lidia Chireoglo.

Chireoglo s-a referit și la corupția și riscurile de corupție din Primăria Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău și Direcțiile Primăriei capitalei. Potrivit ei, majoritatea cazurilor de corupție la Primărie țin de înstrăinarea ilegală a terenurilor, a imobilelor aflate în proprietatea publică sau ilegalități în gesionarea resurselor financiare publice, precum și de eliberare a autorizațiilor.

Totodată, valoarea mai multor bunuri imobiliare publice este subestimată, acestea fiind privatizate ilegal sub pretextul activității unor asociații obștești sau uniuni de creație, sînt închiriate la prețuri derizorii, ulterior fiind privatizate și vîndute.

Potrivit CNA, în majoritatea localităţilor actele de corupţie se manifestă în sfera gestionării fondului funciar, administrării fondului patrimonial, distribuirii mijloacelor financiare în vederea executării lucrărilor şi prestării serviciilor, achiziţiilor publice.


În urma investigaţiilor efectuate, au fost pornite 62 de cauze penale, iar ca subiecţi figurează primari, preşedinţi de raion, secretari ai consiliilor locale, şefi ai direcţiilor în competenţa cărora intră domeniul arhitectural-urbanistic şi de construcţii capitale, ingineri funciari etc. Pentru corupere pasivă există 15 cauze penale, abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 14 cauze penale, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – 16 cauze penale, traficul de influenţă – 3 cauze penale, falsul în acte publice – 9 cauze penale, falsul în declaraţii – 1 cauză penală, delapidarea averii străine – 2 cauze penale.

În urma audierilor, Comisia securitate națională va elabora un raport în care va recomanda îmbunătățirea cadrului de reglementare a administrației publice locale, precum și extinderea competențelor instituțiilor de stat în domeniul monitorizarea activității APL-urilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?