Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Corneliu Popovici: O activitate de succes în sfera guvernamentală depinde de echipă și de susținerea politică

28 noi. 2021,, 12:00   Politică
5299 0

După un mandat de patru ani la Președinție în calitate de consilier în domeniul Educației, Corneliu Popovici a revenit în mediul academic, căruia i s-a dedicat temeinic pe parcursul întregii sale cariere.

Fostul consilier prezidențial în perioada anilor 2016 -2019, dar și fost ministru al Educației (2019 –2020), Corneliu Popovici activează în prezent la Institutul Internațional de Managament „IMI-NOVA”, în calitate de vice-rector, îmbinînd armonios rolul de profesor cu cel de manager. Deosebirea majoră față de activitatea sa precedentă este că în sectorul privat se bucură de mai multă libertate și flexibilitate, spune fostul funcționar.

Cum a fost retragerea din sfera guvernamentală, cu ce lecții s-a ales din experiența acumulată la Președinție, dar și despre posibilitatea implicării în politică, fostul consilier prezidențial a relatat într-un interviu pentru Noi.md.

„Și la Președinție, și aici activăm în mare măsură ținînd cont de probleme curente pe domenii, dar și în baza unor proiecte concrete, pentre a identifica soluțiile la anumite situații din societatea noastră. Elaborăm proiecte și pe parcurs le realizăm. Deosebirea majoră este faptul că la ora actuală sînt mult mai flexibil, mai liber în acitivitățile pe care le desfășor și în metodele pe care le pot utiliza. La președinție existau anumite limite, ținînd cont de statutul autorității în care activam. Dar, mă simțeam confortabil și acolo, și aici”, mărturisește Corneliu Popovici.

Fostul demnitar consideră că pentru o activitate încununată de succes în sfera publică, e nevoie să fie întrunite două condiții.


“Prima condiție: echipa, care trebuie să fie una de profesionști, oameni care au aceleași principii și valori, o echipă unită. Un lucru important îl are existența unui sprijin politic, fără sprijin nu poți realiza acele bune intenții. În caz contrar este foarte greu de activat”, spune acesta.

Despre o eventuală revenire în serviciul public, Corneliu Popovici spune că în cazul unei asemenea oferte ar acționa cu mai multă chibzuință și ar accepta doar dacă ar fi întrunite cele două condiții enumerate mai sus.

În ceea ce privește posibilitatea implicării în politică, Corneliu Popovici spune că acest lucru nu poate fi exclus. „Este o axiomă de sute de ani: «dacă tu nu te interesezi de politică, politica se va interesa cîndva de tine» ”, spune Popovici în susținerea punctului său de vedere.

„Nu am fost membru de partid, la moment nu sînt membru, ce va fi pe viitor, vom vedea. În ceea ce privește viziunile cu carcater poitic, împărtășesc o anumită ideologie pe care o consider actuală pentru R.Moldova, am mai multe rezerve referitor la ceea ce se petrece la moment în sfera politică. Urmăresc cu atenție procesul de reformatoare a mediului politic declanșat în ultimă perioadă. Vom trăi și vom vedea”.

Întrebat despre rezultatele obținute în timpul mandatului de consilier prezidențial, Popovici spune că probleme nu au fost puține, iar Președinția a fost pe poziții, semnalînd abaterile guvernării de atunci.

„Vorbim de stoparea procesului de închidere a școlilor, noi am bătut clopetele și în 2017, în special spre sfîrșitul anului, ca procesul să fie stopat, să fie instituit un moratoriu. Cu părere de rău, mai tîrziu acest moratoriu nu a fost respectat de către Guvern. Noi am fost categoric împotriva așa-numitor reforme negîndite în sistemul de cerectare din R.Moldova. Modificările la Codul științei și inovării, modificări care au dus distrugere Academiei de Științe ca for științific. Am fost împotriva lichidării sistemului de evaluare și acreditare în domeniul cercetării și educației, un sistem care și-a demonstrat caracterul pozitiv, apreciat destul de bine pe plan internațional. Cu toate aceste guvernul a distrus sistemul existent la acel timp, a creat o structură de evalure și acreditare care a nimerit sub control politic, ceea e este inadmisibil. Deși președintele s-a opus, majoritatea a votat schimbările respectiv și, acum, în R.Moldova practic nu mai avem Academia de Ștințe, avem o structură care practic este o fantomă a AȘM”, a relatat Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?