X 
Cutremure stiri: 507

Copiii apărători ai drepturilor omului vor fi implicați în procesul legislativ

11 sep. 08:15   Politică
3811 0

Aspecte privind identificarea oportunităților de susținere a copiilor pentru a participa la procesul legislativ au fost abordate în cadrul unei ședințe de lucru, organizată la Parlament, de Comisia protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Evenimentul a întrunit copii apărători ai drepturilor omului (CADO), deputați, reprezentanți ai Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și ai altor instituții abilitate.

În cadrul ședinței a fost prezentat un set de instrumente privind participarea copiilor la elaborarea sau revizuirea legilor. Documentul a fost elaborat de CIDDC, ca urmare a recomandărilor formulate anterior de către specialiștii în domeniu. Discuțiile s-au axat pe identificarea oportunităților de aplicare a acestui set de instrumente și, de asemenea, au fost împărtășite viziunile copiilor despre conținutul viitoarei legi privind apărătorii drepturilor omului. La rîndul lor, deputații s-au referit la etapele de elaborare a unei legi și la atribuțiile ce le revin în acest proces. La finalul discuțiilor, copiii prezenți la ședință au avut parte de un tur ghidat al clădirii Parlamentului.

În mesajul său, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Liliana Grosu, și-a exprimat recunoștința pentru activismul civic de care dau dovadă tinerii și i-a încurajat să se implice în consultarea proiectelor de lege, un proces complex, responsabil și dificil. În context, deputata s-a referit la dreptul la participare, stipulat în Convenția privind Drepturile Copiilor, care garantează posibilitatea pentru toți copiii să-și formuleze și să-și exprime opiniile. „Cred că vocea copiilor trebuie să fie auzită în acest proces. Mi-aș dori ca un număr mare de tineri din țara noastră să se identifice ca apărători ai drepturilor copiilor. Suntem la începutul unei căi pe care Republica Moldova nu a mai parcurs-o și este o experiență nouă pentru societate. Va fi nevoie de eforturi comune ca să formăm și opiniile adulților, dar și să informăm cît mai mulți copii. Sunt curioasă să începem și să demonstrăm că, atunci cînd copiii participă la elaborarea legilor, calitatea lor se îmbunătățește”, a spus Liliana Grosu.

La rîndul său, Rodica Caimac, reprezentantă CIDDC, a remarcat efortul autorităților de a crea structuri reprezentative ale copiilor în care să consulte opinia acestora, în toate aspectele vieții lor.


Copiii din Moldova, la fel ca și copiii din întreaga lume, acționează din ce în ce mai mult ca apărători ai drepturilor omului. Aceștia promovează, monitorizează și apără drepturile omului și ale copiilor atît în școli, cît și la nivel local, național și internațional. CIDDC este ONG-ul care, de 25 ani, împuternicește copiii să acționeze pentru drepturile lor, consolidînd capacitățile adulților și susținînd recunoașterea legală, împuternicirea și protecția CADO.

0
0
0
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав