X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cooperarea moldo-japoneză, discutată de Președinta Maia Sandu cu membrii Parlamentului nipon

2 dec. 2022,, 11:31   Politică
2426 0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit la Tokyo cu mai mulți membri ai legislativului nipon. În cadrul întrevederii, șefa statului le-a vorbit parlamentarilor niponi despre Moldova și cooperarea bilaterală cu Japonia, dar și despre reformele desfășurate în contextul procesului nostru de integrare europeană.

„Le-am povestit despre lupta noastră pentru democrație și drumul spre Uniunea Europeană, despre eforturile de a reforma sectoarele-cheie și a construi un stat în care fiecare cetățean se bucură de respect. Am menționat relația excelentă pe care o avem cu Japonia, care este al treilea cel mai important partener de dezvoltare al Moldovei, cu contribuții generoase în agricultură și sistemul de sănătate, în infrastructura locală”, a subliniat șefa statului. Printre exemplele relevante în acest sens se numără proiectul 2KR, în valoare de 26,54 milioane USD, prin care fermierii noștri au putut să-și sporească producția agricolă. La fel, recent, Guvernul a semnat cu partea niponă un acord de grant, în valoare de peste șapte milioane de euro, prin care vor fi cumpărate echipamente performante pentru cinci instituții medicale publice din țară.

Președinta Maia Sandu a vorbit și despre incertitudinea în care a fost aruncată regiunea noastră de războiul din Ucraina, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză. „Proiectele de diversificare și de eficiență energetică vor aduce rezultate palpabile în timp, însă Moldova are nevoie de sprijin acum, pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice ca armă”, a mai adăugat șefa statului.

Lidera de la Chișinău a avut, în prima zi a vizitei la Tokyo, o întrevedere și cu Președintele Camerei Reprezentanților din Parlament, Hiroyuki Hosoda. Discuția s-a focusat pe securitatea regională și cooperarea bilaterală. Șefa statului și-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor crizelor, Moldova va reuși să realizeze reformele, să îmbunătățească mediul de afaceri și să devină o destinație atractivă pentru investiții.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?