X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Contestații la CSP. Ce procurori vor să-și restabilească reputația

29 mai. 2023,, 08:20   Politică
2732 0

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să examineze astăzi 11 contestații împotriva hotărîrilor Colegiului de disciplină și etică. Examinarea va începe la ora 09.00.

Contestațiile, nu toate publicate pe site-ul CSP, au ca obiect hotărîri ale Colegiului de Disciplină și Etică în privința mai multor procurori: Liliana Bugăescu, Alexandru Arcer, Ion Brînza, Alexandru Zgureanu, Roman Rusu și Mirandolina Sușițcaia.

Ultima, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Procurorului i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc, transmite anticorupție.md.

A fost depusă contestație și împotriva hotărîrilor din mai 2022 ale Colegiului, prin care acțiunile întreprinse de către procurorul Andrei Dulgheru și ex-procurorul Nicu Șendrea, la instrumentarea cauzei penale „Grupul Petrenco”, ar fi fost „în strictă conformitate cu normele legale în vigoare la acel moment”.


Respectiv, a fost considerată inoportună sancţionarea disciplinară în privința lor.

Amintim că, în septembrie, 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco, și ale altor șase reclamanți.

Aceștia au fost întemnițați în urma unui protest în fața Procuraturii Generale, în anul 2015.

Asociația Promo-LEX i-a reprezentat pe reclamanți, iar Moldova a plătit 67.750 de euro despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?