Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Consiliul Superior al Procurorilor va desemna un nou membru în Comisia de evaluare a lui Stoianoglo

7 dec. 2021,, 13:15   Politică
2692 3

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) care, de regulă, se întrunește în zilele de joi, covoacă pe data de 8 decembrie curent o ședință extraordinară, la ora 09:00, pe agenda avînd desemnarea unui membru în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general – în prezent al lui Alexandr Stoianoglo, suspendat din funcție în contextul învinurilor aduse de procurorii anticorupție pe patru capete de acuzare.

Se întîmplă, după ce au aflat că membrul desemnat, procurora din România Mariana Alexandru, nu poate participa la o asemenea acțiune, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

La cea mai recentă ședință a CSP, pe data de 2 decembrie curent, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Gabriela Scutea, a trimis o scrisoare în adresa Consiliului din Republica Moldova prin care a anunțat că Mariana Alexandru, procuroră DIICOT în țara lor, desemnată în componența Comisiei de evaluare, nu va putea participa, din cauză că niciun procuror român nu are dreptul să aplice legislația Republicii Moldova.

Gabriela Scutea le-a explicat membrilor CSP de la noi din țară cel puțin trei situații la care poate participa un procuror român în afara teritoriului țării. Deși a ținut să menționeze că Parchetul s-a simțit „onorat”, totuși decizia CSP privind numirea procurorei DIICOT Mariana Alexandru ca membru în Comisia de evaluare a activității Procuraturii Generale din Republica Moldova ca una care „nu se încadrează atribuțiilor sale legale”. A mai sugerat membrilor CSP că pot aborda un fost angajat al sistemului care și-a încetat raporturile de serviciu.

După discuțiile cu ușile închise, CSP a anunțat că urmează să fie identificată o altă candidatură din partea Consiliului în componența Comisiei de evaluare. Legea ar pune la dispoziție două zile și, odată cu identificarea uneia, dar și după acordul acesteia, va fi programată o ședință care va avea pe ordinea de zi acest subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?