X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Consiliul Superior al Magistraturii poate activa și fără membri judecători. Olesea Stamate vine cu precizări

20 mar. 2023,, 06:45   Politică
1881 0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate activa la această etapă și fără membri judecători. Potrivit legii, cvorumul necesar pentru a se întruni și a fi deliberativ este de 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției, a explicat deputatul și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate.

„Consiliul Suprem de Securitate cînd s-a referit că în cel mult 30 de zile vom avea un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional s-a referit la faptul că CSM poate funcționa și fără membri judecători la această etapă. Legea prevede că cvorumul necesar pentru ca CSM-ul să se întrunească și să fie deliberativ este 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției. Dintre cei numiți, dacă sînt în total 5 sau 6, înseamnă că 2/3 din ei sînt suficienți ca CSM să se întrunească și să ia decizii. Eu anticipez că vor fi critici din partea judecătorilor că acest Consiliu nu îi reprezintă pentru că va rămîne acolo un singur judecător, Nina Cernat, care își continuă mandatul pînă la succesorii de competență, adică pînă la desfășurarea Adunării Generale la care urmează a fi votați judecătorii membri ai CSM”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „În context” de la Moldova 1.

Șefa Comisiei juridice a mai menționat că este important ca CSM să pornească anumite procese care trebuie să accelereze celelalte etape ale reformei. Spre exemplu să demareze concursul pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, atît din partea judecătorilor, cît și din partea non-judecătorilor, transmite Noi.md cu referire la https://radiomoldova.md.

Potrivit deputatului, actualmente au fost recepționate decizii pozitive de la comisia pre-vetting privind trei candidați din opt.

„Urmează să mai primim ultimele decizii, încă 5 decizii privind ceilalți candidați. Imediat ce primim aceste decizii vom demara concursul la nivel de Parlament și plenul Parlamentului urmează să numească pînă la cel mult șase, depinde de cîți vor trece pre-vettingul și cîți de puternici vor fi candidații”, a spus Olesea Stamate.


Menționăm că una dintre deciziile și recomandările Consiliului Suprem de Securitate de astăzi a fost de a accelera crearea Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, acesta urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membri non-judecători, care au promovat verificarea Comisiei de evaluare externă.

CSS s-a reunit astăzi pentru a discuta despre situația excepțională din justiție. Decizia a fost luată de președintele țării, Maia Sandu, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amînat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. La data de 17 martie curent, Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată după o pauză de patru ani, a decis să amîne ședința pentru data de 28 aprilie.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?