Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Consiliul European decide acordarea statutului de candidat la aderare la UE. Cînd începe ședința

23 iun. 11:28   Politică
2113

Liderii Uniunii Europene, întruniți astăzi și mîine la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, urmează să ia decizia finală privind acordarea statutului de țară-candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina.

Ședința Consiliului European va începe oficial la ora 15:00 (ora RM), dar liderii UE deja au venit la reuniune, unde are loc ceremonia de bun venit.

Potrivit proiectului declarației finale a reuniunii, Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidat Ucrainei și Republicii Moldova.

„Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”, se arată în proiectul de declarație, ce datează din 21 iunie. Comisia Europeană a recomandat acest statut pentru Ucraina și Republica Moldova, dar decizia finală revine liderilor de stat și guvern din țările membre, și trebuie luată cu unanimitate de voturi. În acest moment nu se întrevede posibilitatea ca vreuna din țările membre să se opună. Liderii blocului comunitar vor mai discuta planul francez de creare a unei „comunități politice europene” și impunerea de noi sancțiuni Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni „să fie la înălţime" acordînd Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE. "Revine acum Consiliului European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi", a declarat von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.


Executivul european a dat săptămîna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав