Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Consiliul Concurenţei, nedumerit de denunțul Președinției

30 mar. 2021,, 15:07   Politică
3250 0

„Consiliul Concurenţei a luat act cu îngrijorare de tentativa Preşedinţiei RM prin intermediul consilierului Tofilat Sergiu de a exercita presiuni asupra Consiliului Concurenței prin denunţul adresat la Procuratura Generală”, spun reprezentanții instituției, cu referire la anunțul făcut astăzi, 30 martie, de către Președinție.

Consiliul Concurenţei se arată nedumerit de faptul că acest denunţ apare în condițiile în care conform Hotărîrii Parlamentului nr. 29 din 12 martie, Consiliul Concurenței pînă la data de 12 aprilie curent urmează să prezinte Parlamentului raportul de investigație a înțelegerilor de cartel. „Nedumerirea este cu atît mai mare cu cît Preşedinţia cunoştea despre acţiunile întreprinse de Consiliul Concurenţei în această direcţie, poziţia noastră fiind expusă inclusiv în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate din 26 februarie curent”, spun reprezentanții Consiliului Concurenței, transmite tv8.md.

„Dat fiind această situaţie, deducem că se încearcă antrenarea Consiliului Concurenţei în jocuri politice. Reamintim şi cu această ocazie despre inadmisibilitatea atragerii Consiliului Concurenţei în jocuri politice, dar şi despre inadmisibilitatea exercitării presiunilor de orice fel asupra organului ce veghează asupra implementării corecte a legislaţiei concurenţiale”, se mai arată în reacția instituției.

Menționăm că Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în legătură cu „înțelegerile de cartel pe piața de carburanți”, după ce în ultima perioadă au fost înregistrate majorări în lanț. „Companiile petroliere nici nu se rușinează să vorbească deschis despre coordonarea preturilor, iar conducerea Consiliului Concurenței doarme, fix cum a procedat conducerea BNM cînd a fost furat miliarul”, a menționat consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Ulterior, denunţul va fi expediat Parlamentului împreună cu solicitarea să iniţieze o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei.


Pe data de 12 martie curent, în plenul Legislativului au fost desfășurate audieri privind majorările carburanților. Atunci, au fost audiați președintele ANRE, Veaceslav Untilă, și conducerea Consiliului Concurenței. După audieri, deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia.

Consiliul Concurenței urma să prezinte, în termen de maximum 30 de zile, Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propunerile de redresare a situației.

În ultima perioadă, petroliștii din Republica Moldova au afișat majorări la carburanți mai multe săptămîni la rînd. Majorările au început încă din luna decembrie a anului trecut, cînd atît benzina, cît și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1-2%. Ulterior, fiind înregistrate și alte scumpiri de aproape un leu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?