Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Conferință susținută de miniștrii din Guvernul Chicu (LIVE)

31 dec. 2020,, 09:55   Politică
10146 0

10:50 // Premierul Ion Chicu: „Am toată convingerea și sper că R.Moldova cu acest început, 1 ianuarie, are o șansă nouă spre dezvoltare, restructurare.

Avem o conducere nouă, sper că noul șef al statului va îndreptăți acele așteptări pe care le au toți cetățenii. Vreau să cred că va reprezenta interesele tuturor cetățenilor, va deveni șef al statului, și nu șef de partid.

Țara noastră a reușit în 2020 să parcurgă aceste provocări cu demnitate. Finalizăm cu indicatorii destul de buni anul, deci țara noastră are această imunitate față de prestația mai puțin onorabilă a politicienilor. Rog toți cetățenii să aibă încrede în țara noastră – avem potențial să ne dezvoltăm”.

Șeful executivului a adresat și un mesaj de mulțumire medicilor, pentru modul în care au făcut față crizei pandemice. De asemenea, Chicu și-a exprimat înalta apreciere pentru activitatea ministrului Viorica Dumbrăveanu.

„Mulțumesc și mă închin tuturor medicilor care și-au păstrat calmul, au scos în evidență profesionalismul și devotamentul față de profesie. Pe mulți dintre noi ne-au salvat”.


„Muțumesc deputaților din PSRM care au oferit sprijin guvernulu pe toată durata mandatului, cihar și atunci cînd am venit cu măsuri nepopulare, cînd ispiteler politice au fost prea mari.

La final de mandat, vreau să-i muțumesc excelenței sale, fostul președinte dl Igor Dodon. Am avut o conlucrare instituțională foartă bună și afirm că guvernul a fost mult susținut și ajutat de președintele Dodon”.

10:25 // Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a prezentat realizările și problemele din ramura economică în acest, pe fondalul crizei pandemice. A fost înregistrată o scădere a exporturilor cu 17,3 la sută. Pe fondalul reducerii consumului intern, a scăzut importul cu 12 la sută.

Usatîi a mai vorbit despre programele de suport a întreprinderilor mici și mijlocii, care au fost cel mai grav afectate de criză. Peste 15 mii de agenți economici au beneficiat de cel puțin o măsură de susținere finanțată de stat.

Ministrul a mai menționat că în anul 2020 au crescut simțitor alocațiile Fondului rutier (pînă la 1 miliard 600 de milioane de lei), dar și alocațiile pentru administrația publică locală de nivelul 1 și 2 (peste un miliard de lei).

În domeniul relațiilor economice internaționale, ministrul a reamarcat semanrea Acordului de comerț între Moldova și Marea Britanie. Negocierile au durat destul de mult și nu au fost deloc ușoare, a spus Anatol Usatîi.

10:12 // În domeniul ocrotirii sănătății, Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre următoarele realizări: motivarea angajaților din sistemul de sănatate, cei din prima linie în lupta Covid au beneficiat de un supliment de 100% din salariul de funcție. În cazul angajaților din domeniul asistenței medicale prespitalicești - de 50 la sută. Acest supliment va continua și în 2021

Majorarea, pe parcusul anului 2021, cu 70 la sută a salariilor personalului medical. Indemnizații unice mai mari pentru tinerii specialiști, pentru medici și farmaciști - de la 45 de mii la 120 de mii de lei. Cei cu studii profesionale - de la 36 mii la 96 mii de lei. În 2020, polița de asigurare medicală au fost incluse 600 de investigației medicale noi, lista medicamentelor compensate a fost extinsă.

Cu referire la situația epidemiologică, Viorica Dumbrăveanu a menționat că rata de contagiozitate a scăzut în ultima săptămînă. Astfel, se atestă o stabilizare a situației pandemice. Rata fatalității a rămas la 2%.

Ministrul a mai menționat că la moment în spitale sînt locuri suficiente pentru cazurile grave și extrem de grave de Covid. „La moment în spitale pentru cazuri medii și cazuri grave sînt ocupate 67% din numărul total de paturi, în terapiile intensive - 70%”, a comunicat ea.

Dumbrăveanu a mai comunicat că a fost livrat primul lot din cele 300 de mii de teste procurate recent, deci nu există o problemă la capitolul dotării cu teste.

10:04 // Premierul Ion Chicu și miniștrii care pleacă Ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și Ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, prezntă un raport de activitatea pentru anul 2020.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că în domeniul protecției sociale au fost realizare următoarele: reexaminrea de două ori pe an a pensiilor pentru limita de vîrstă - au beneficiat 23 de mii de pensionari. Mărimrea medie a pensiei a crescut pînă la 5589 lei. A fost acordat suportul financiar unic de două ori pe an. S-a realizat dubla indexare a pensiei, s-a realizat majorarea cu 25 a sută a pensiei de urmaș pentru copii. A fost reglementat modul de plată a prestațiilor de asigurări sociale prin intermediul MPay.

În domeniul ocrotirii sănătății s-a reușit: motivarea angajaților din sistemul de sănatate, cei din prima linie în lupta Covid au beneficiat de un supliment de 100 % din salariul de funcție. În cazul angajaților din domeniul asistenței medicale prespitalicești - de 50 la sută. Acest supliment va continua și în 2021

S-a mai reușit majorarea, pe parcusul anului 2021, cu 70 la sută a salariilor personalului medical. Indemnizații unice mai mari pentru tinerii specialiști, pentru medici și farmaciști - de la 45 de mii la 120 de mii de lei. Cei cu studii profesionale - de la 36 mii la 96 mii de lei.

Conferință de presă susținută de Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, Ministru al Finanțelor, Sergiu Pușcuța, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și Ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?