Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Conferință de presă susținută de Maia Sandu pe subiecte de actualitate internă și externă (LIVE TEXT)

19 noi. 2021,, 13:04   Politică
6072 9

13:05 // Cazul Stoianoglo la CEDO

”Eu nu am văzut argumentele pe care la aduce Stoianoglo de ce sesizarea mea ar fi ilegală și dacă aceste argumente au valoare ele vor fi examinate la CSP. Nu mi-am propus să încalc legea în nici un caz. Ca să ajungă la CEDO e cale lungă și trebuie să văd care sînt încălcările.”

13:02 // Revenirea Teleradio Moldova în controlul statului

”Ca să o scoatem de sub controlul lui Dodon. Noi credem că trebuie să avem o televiziune publică. Oamenii și-au exprimat nedumerirea că din banii publici este finanțată o companie care lucrează pentru politicieni. E nevoie să avem un BBC al Moldovei. Acum ce trebuie să facem este să urmărim ce fel de oameni vor fi delegați în conducerea instituției și dacă se va schimba suficient de bine lucrurile în această instituție. ”

13:00 // Evaluarea procurorului general


”Nu am putut să amînăm evaluarea pentru nu se știe cîtă vreme din cauza că a intervenit procesul de cercetare, de anchetă. Nu există impedimente ca Stoianoglo să vină și să își prezinte poziția.”

12:45 // Despre schimbarea constituției.

”Nu voi cere schimbarea constituției și nici regimul constituțional. Ceea ce trebuie să facem este să redăm credibilitate parlamentului. Atunci cînd vom avea în parlament doar partide politice responsabile, atîta timp cît în parlament ajung lideri politici ale unor grupări criminale care manipulează eu nu văd soliție schimbarea consituției. Iar pentru asta trebuie să își facă treaba procuratura, CEC-ul și alte instituții responsabile”.

12:43 // Cazul femeii condamnată la 6 ani de închisoare pentru un împrumut de 8 mii de euro

”Sancțiunea pentru această femeie nu a fost una corectă din start. Pentru 8 mii de euro să se dea 6 ani de închisoare, dincolo de asta este vorba de siguranța copiilor. Am mai discutat odată cu demisia de grațiere, femeia va mai fi invitată la comisia de grației, vom vedea ce o să decidă comisia de grațiere. Între timp acest caz a descoperit o problemă în justiția noastră în cazul unor părinți care se află la închisoare. Pe acest concret, regretabilă situație, sper să iau o decizie finală pe acest caz”.

12:34 // Planuri de vacanță

”Nu mi-am planificat o vacanță, avem treabă. O să văd dacă la sfîrșitul anului sau la începutul anului o să reușesc să îmi iau cîteva zile libere.”

12:21 // Reforma administrativ teritorială

”Am văzut doar titluri manipulatorii. Eu observ un interes foarte sporit pentru acest subiect și încerc să înțeleg de unde acest interes sporit în timp ce Guvernul nu a venit cu această reformă. Înțeleg că cei de la CALM au și o formulă pentru această reformă, dar nu am văzut guvernul să vină și să spună că este gata să își asume o asemenea reformă. Clar nu este responsabilitatea președinției. Pentru moment eu văd acest subiect doar pe agenda presei.”

12:15 // O nouă zi o nouă demisie

”Nu se pune problema să fie demiși cei care au fost numiți anterior, se pune problema scoaterii din instituțiile statului pe cei care au participat la scheme de corupție. Șeful CNA considerați că și-a făcut treaba bine, eu personal consider că nu. O să vă amintesc cîteva lucruri în perioada în care am fost prim-ministru, atunci am trimis mai multe materiale pe baza fărădelegilor funcționarilor și dacă la început s-a mai lucrat după ce a fost demis guvernul nu s-a mai făcut nimic. Cine a continuat conducerea CNA să lucreze la fel de productiv ca în toamna anului 2019? Eu nu am văzut nimic, am văzut niște reportaje la televizor, niște primari arestați, după care le-au dat drumul. Noi nu ne putem permite să întreținem niște instituții care nu fac nimic. E mare nevoie de oameni și integri și profesioniști și e mare deficit. Atunci cînd avem oameni care în cel mai bun caz pun bețe în roate dar în cel mai rău caz contribuie la aceste abuzuri, ei trebuie să plece. Cu toate aceste instituții care arată tare bine pe hîrtie am văzut scheme de corupție.”

12:11 // Extrădarea lui Plahotniuc și Șor

”Dialogul la nivel politic este important, dar nu este suficient. Din ce am auzit eu cererile de extrădare nu tocmai au fost cereri de extrădare. Acum procuratura a luat de la zero acest lucru, acesta va fi un semn important că se face justiție. Este un subiect foarte important pe care îl abordez la toate întîlnirile. Am primit informații din partea unor organe de drept din anumite țări în care am fost informată că acele solicitări de extrădare nu au fost făcute corect. Acum urmează acestea să fie refăcute, dar din păcate această tergiversare a fost din vina procuraturii RM.”

12:00 // Hidrocentralele de pe Nistru

”Am discutat foarte serios acest subiect și în Ucraina și în UE. Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de aceste hidrocentrală, dar discuțiile se întîmplă și se întîmplă cu participarea UE. UE are cele mai serioase standarde de mediu. Eu un subiect pe agendă, nici o discuție nu se trece fără a discuta acest subiect. Deja intervenim și discutăm de fiecare dată ca să putem ajunge la o decizie finală pe acest subiect”.

11:55 // Vila de la Condrița

”Punerea în aplicare a acestor idei presupune cîteva investiții acolo, de exemplu sistemul de canalizare ar trebui schimbat chiar nu am considerat potrivit să facem această investiție acum, dar sînt cîteva proiecte culturale. O să vedem în primăvară și cînd nu mai sînt necesare cheltuieli pentru întreținere. Sînt niște cheltuieli de întreținere pentru că este o proprietate a statului. Eu așa cum am promis nu merg acolo ca să nu se cheltuiască. E responsabilitatea noastră să avem grijă de proprietatea statului”.

11:52 // Activitatea Guvernului și Parlamentului

”Note o să le dea populația și presa. Eu cred că guvernul s-a apucat de treabă în pofida celor trei crize cu care se confruntă, în special criza gazelor a luat foarte mult timp care ar fi putut fi folosite în altă parte. Guvernul a fost ocupat cu consolidarea echipelor, pe de o parte a făcut curățenie, dar a făcut și niște lucruri concrete de exemplu majorarea pensiei minime, creșteri salariale pentru sistemul medical, a lucrat pentru ca să mobilizeze resurse, la parlament mai mult s-a muncit pentru ca să se înceapă reforma justiției. Pe proiecte de investiții, au fost semnate mai multe acorduri cu structuri europene.

Întotdeauna e loc de mai bine și ne dorim ca lucrurile să se întîmple mai repede și în justiție, dar trebuie să respectăm legea.”

11:50 // Exportul produselor din Republica Moldova

”Este în interesul comun ca volumul exporturilor în Federația Rusă să rămînă constantă. Kozak a spus că sînt care întrebări în privința produselor rusești în RM, deocamdată nu ne este clar la ce s-a referit. Comisia va discuta toate detaliile care ar veni să depășească toate barierele în domeniul exporturilor. Moldova a făcut totul posibil ca să nu apară întrebări, iar Rusia este gata să discutăm și să găsim soluții în problema dată.”

11:46 // Problema transnistreană

„Noi ne dorim să avem relații pragmatice și constructive cu Federația Rusă, avem subiecte complicate pe agendă unele mai greu de rezolvat inclusiv pe subiectul transnistrean avem discuții constante și uneori opiniile noastre sînt diferite. Trebuie să continuăm acest dialog, chiar dacă anumite lucruri nu se întîmplă așa cum ar trebui să se întîmple.”

11:45 // ”O să avem o ședință a CSS pe domeniul energetic și în special pe problema gazelor. O să discutăm situația Moldovagaz, doar că o să putem să o discutăm mult mai bine după ce o să avem rezultatele acestui control.”

11:40 // ”Nu evit în nici un caz critica Moldovagaz, de-a lungul anilor această companie a fost ferită departe de ochii lumii. Curtea de Conturi nu a putut să ajungă acolo ca să poată face investigații, în Moldovagaz s-au făcut abuzuri și s-au făcut cheltuieli nejustificate, inclusiv aceste datorii sînt cu mari semnte de întrebare din cauza administrării proaste a Moldovagaz.

Conducerea actuală nu am făcut nici o analiză și nu am lăudat niciodată această conducere, e nevoie și o să avem acest audit. La momentul cînd s-a schimbat această formulă, prețurile la gaze erau mai mici și putem presupune că intenția a fost bună, pentru că am fost în perioada covidului, și în această perioada activitățile economice s-au diminuat, iar după revenirea a presupus o creștere a cererii iar oferta a rămas în urmă avem o cu totul altă situație, iar în vară în loc să se micșoreze prețurile ele au crescut. Aici putem să discutăm despre capacitatea managerului de a face o prognoză. Dincolo de asta vreau să văd o analiză pe cheltuieli, dacă s-au făcut economii acolo unde s-au putut face economii. Din păcate aceste cheltuieli ajung ulterior în tarife.

11:30 // Despre criza umaniatară

”Guvernul a venit să compenseze în special pentru cei care au venituri mai mici. Oamenii care folosesc un anumit volum de gaze vor suporta venituri mai mici. Cei care au case mari, bănuiesc că au și venituri mai mari, dacă nu le au cred că e cazul să ne gîndim la eficiența energetică. Aici mă referi și la blocurile de apartamente. Am putea să plătim un tarif mult mai mic dacă ar exista această izolare termică. Noi din păcate pe domeniul energetic sîntem într-o situație proastă pentru că nu s-a făcut nimic în ultimii ani.”

11:25 // Sandu: ”Am avut mai multe discuții cu domnul Kozak, în sensul în care am optat ca aceste discuții să aibă loc mai devreme sau mai tîrziu.

11:24 // Sandu: ”RM va respecta întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei așa cum și Ucraina a respectat integritatea teritorială a RM. Bineînțeles o să continuăm să spunem acest lucru.”

11:22 // Sandu: ”Unde ați văzut dumneavoastră ca un șef de stat să se implice în afacerile a doi agenți economici. În momentul în care apare o problemă de securitate la nivel de țară se implică Guvernul și asta s-a întîmplat.”

11:18 // Sandu: ”Am cumpărat la piețul de piață o lună, altfel prețul este la fel de mare. Pe negocierile cu Gazprom, în primul rînd aceste negocieri se întîmplă între două întreprinderi în momentul în care Moldovagaz transmitea mesajul că contractul va fi semnat, atunci cînd cu cîteva zile înainte a venit cu mesajul că nu va mai fi semnat contractul a intervenit Guvernul în procesul negocierilor. Dar nu putem vorbi despre faptul că atunci cînd tariful a crescut de 5-6 ori, se putea obține un preț mai bun decît l-am obținut. Dacă existau rezerve pe două trei luni nu am fi fost în această situație atît de delicată și dificilă. Acum Guvernul trebuie să propună un proiect de lege, astfel ca asfel de rezerve să fie obligatorii. ”

11:05 // Sandu: ”Creșterea prețurilor este determinată de factorii externi, nu guvernul crește prețurile. Creșterea prețurilor la gaze este determinată de o creștere din extern.

În momentul în care noi cumpărăm aceste gaze din afara țării avem de suportat de niște creșteri de prețuri chiar dacă guvernul a încercat ca acest preț să nu fie foarte mare. este adevărat că ne-am dori să compensăm pentru toți, dar hade-ți să ne amintim cum se formează bugetul, astfel cu cît mai mari sînt compensațiile cu atît de mari sînt costurile pentru agenții economic.

Guvernul trebuie să vină cu un suport pentru agenții economici, dar pe termen mediu trebuie să venim cu soluții pentru eficientizarea energetică, aici guvernul ar putea să mobilizeze resurse ca să cofinanțeze proiecte ca agenții economici să eficientizeze consumul de energie. R.M. trebuie să aibă un plan serios pe diversificare resurselor energetice, noi trebuie să avem mai multe alternative, dar trebuie să avem și anumite resurse interne care să ne protejeze atunci cînd există un șoc pe piața energetică. Și acum vom lucra la un asemenea plan”.

Conferință de presă susținută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe subiecte de actualitate internă și externă

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?