Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Conducerea țării a felicitat locuitorii Găgăuziei cu ocazia aniversării adoptării legii ”Cu privire la statutul juridic special”

23 dec. 2020,, 09:40   Politică
4545 2

Președintele în exercițiu al Moldovei, Igor Dodon, i-a felicitat pe toți locuitorii și conducerea autonomiei Găgăuze în persoana bașcanului, Irina Vlah, cu cea de-a 26-a aniversare a adoptării Legii "Privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri)", scrie aif.md.

La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru această lege, soluționînd astfel unul dintre conflictele interetnice de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Astăzi îmi face o deosebită plăcere să felicit compatrioții noștri găgăuzi, deoarece săptămîna trecută, parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi privind unitatea teritorială Autonomă Gagauz-Yeri, care contribuie la armonizarea legislației locale în conformitate cu prevederile Constituției, legislației Republicii Moldova și a Legii privind statutul juridic special din 1994. Aceste proiecte de lege au fost promulgate de mine și deja au intrat în vigoare", a menționat el.

La 23 decembrie 1994 a avut loc un eveniment de mare importanță pentru Moldova și tot spațiul european. Adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a însemnat atingerea unui compromis în determinarea statutului de autonomie în componența Republicii Moldova, demonstrînd maturitatea și constructivismul politicienilor și, totodată, fiind un model de reglementare pașnică a conflictului teritorial interetnic, a declarat pe pagina sa de pe rețeaua socială, Zinaida Greceanîi.

Greceanîi a mulțumit deputaților care au votat în două lecturi proiectul de modificări și completări la Legea privind administrația publică locală, Legea privind descentralizarea administrativă, Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, dar și în primă lectură proiectul de completare a articolului 27 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). Pachetul de legi este orientat spre armonizarea legislației naționale referitoare la Autonomia Găgăuză, consolidarea încrederii și parteneriatului dintre autoritățile locale și centrale, sporirea gradului de înțelegere reciprocă între cetățeni.


Cu acest eveniment important a felicitat locuitorii Găgăuziei și Ion Chicu.

"Acest act juridic a pus bazele asigurării stabilității politice și economice, dezvoltării comprehensive și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și identității naționale a găgăuzilor, menținerii bunelor relații între grupurile etnice care s-au format pe acest pămînt de secole. Astfel, Găgăuzia a devenit o formațiune teritorială autonomă, cu statut special, care a oferit posibilitatea de autodeterminare a găgăuzilor, fiind în același timp o parte integrantă și inseparabilă a Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de reglementare pașnică a conflictelor etnopolitice", a subliniat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?