Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Comuniștii, revoltați de decizia Curții Constituționale

12 iun. 2018,, 15:42   Politică
4733 6

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor și-a exprimat indignarea „faţă de noua decizie neconstituțională a Curții Constituționale (CC), care a numit Legea privind funcționarea limbilor din 1989 drept depășită”.

Într-o declarație a partidului, citată de agenția INFOTAG, se menţionează că „Curtea Constituțională a Republicii Moldova, din care fac parte exclusiv cetățeni romîni, continuă să distrugă metodic fundamentul statalității moldovenești, să submineze baza consensului civil general și să provoace dezbinare în societate”.

„Neavînd precedente, decizia de recunoaștere a Legii cu privire la utilizarea limbilor drept „desuetă”, luată la sugestia renumitului agent de influență al Romîniei, Mihai Ghimpu, și a slujitorilor lui, este un pericol nu numai pentru statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, dar şi pentru limba oficială, limba de stat moldovenească”, consideră comuniștii, care se tem că „noua redacţie a legii va prevedea nu numai privarea limbii ruse de funcţia sa firească de comunicare între diferite grupuri etnice în societatea moldovenească multinațională, dar şi înlocuirea sintagmei „limba moldovenească“, în articolul 13 din Constituție cu sintagma „limba romînă“ ”.

Ei au reamintit că, potrivit ultimului recensămînt al populației Republicii Moldova, marea majoritate a cetățenilor se identifică drept „moldoveni” și limba lor este „moldovenească“. Totodată, numărul etnicilor moldoveni depăşeşte numărul etnicilor romîni cu mai mult de 10 ori, iar cei care consideră limba maternă moldovenească sînt de trei ori mai mulţi decît cei care o numesc „romînă“.

PCRM îi îndeamnă „pe toţi cei cărora nu le sînt indiferente noţiuni precum pacea civilă, statutul oficial al limbilor moldovenească și rusă, continuitatea etnică și de stat a moldovenilor în istorie, să se unească și să opună rezistenţă unioniştilor și naționaliștilor, care intenționează să ne lipsească de ce are mai sfînt omul, poporul şi statul – de memoria istorică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?