X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ce spune ambasadorul UE

3 feb. 2023,, 08:30   Politică
2813 1

Republica Moldova nu este în competiție cu Ucraina și Georgia, ci doar cu ea însăși, consideră ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit acestuia, raportul Comisiei Europene se elaborează doar pentru a constata care a fost punctul de început, unde am ajuns pînă acum și cum putem progresa.

Totodată, în opinia diplomatului, Republica Moldova ar putea adera la UE pînă în 2030, dacă „se menține voința politică”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 2 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Unica țară cu care concurați este Republica Moldova, fiindcă din cele 3 țări, nici nu ne referim la țările din Balcani, printre care sînt și alte țări, nu doar Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Unele sînt pregătite mai bine pentru aderare, altele au note mai mici. Aceasta ține mai mult de faptul că Republica Moldova trebuie să fie gata de a lucra pe termen lung, pentru a proxima mai exact cu legislația UE. Ceea ce este important este să mergem înainte”, a subliniat Janis Mazeiks.

Potrivit ambasadorului, Raportul Comisiei Europene analizează întreaga performanță a Republicii Moldova „în ceea ce ține de legislație și dacă este în conformitate cu legislația UE”, acesta fiind a doua etapă a evaluării Comisiei Europene: „inițial, a fost în iunie și următorul document se pregătește pentru a vedea cît de bine legislația corespunde aquis-ului comunitar al UE”.

„Cred că va fi o evaluare obiectivă a poziției țării, o imagine a locului în care se află Republica Moldova, la moment. În opinia noastră, nu este o competiție. Ține de faptul cum Republica Moldova este pregătită pentru a adera la UE. Gradele mai mici pot reflecta unele lucruri care nu au fost implementate în trecut, poate nu de actualul Guvern, dar poate nu au putut fi realizate anterior.


Este foarte important ca țara să se miște înainte. Trebuie să știm care a fost punctul de început, care este situația la moment și este important cum Republica Moldova va progresa”, a spus diplomatul.

Acesta a anunțat că în octombrie 2023, va avea loc un raport de progres și atunci vom putea vedea „dinamica progresului țării”.

În ceea ce privește procesul de aderare a țării noastre la UE, Janis Mazeiks spune că „nu va dura în cîteva luni sau ani. Cu cît mai degrabă Republica Moldova se va alinia aquis-ului, cu atît mai repede va adera la UE”.

„Sunt optimist și în mod individual, poți să spun opinia, dar cred că pînă în 2030, e posibil dacă se menține voința politică. Ar fi posibil, dar există o mulțime de factori necunoscuți la această etapă astfel încît să ofer măcar niște date aproximative”, a precizat acesta.

Totodată, ambasadorul UE la Chișinău consideră că dacă majoritatea populației și forțelor politice ar vedea viitorul Republicii Moldova în UE, procesul de aderare ar fi mai scurt.

„Într-un final, nu am un termen, fiindcă aceasta nu este doar în mîinile unui actor. Startul depinde de momentul în care începeți negocierile, nu puteți finaliza negocierile înainte de a le începe. Aceasta ține de prima etapă. Dar iarăși, ținînd cont de situația în alte țări, inclusiv experiența pe care am avut-o în Letonia, am avut acest angajament din partea majorității populației.

Dacă reușiți să aveți suportul larg al populației, acest suport politic printre forțele politice și atunci cînd toți văd că viitorul RM e în UE, cred că atunci această cale va fi mai scurtă. Dacă nu va fi un astfel de angajament, cred că drumul lung va deveni și mai lung”, a conchis Janis Mazeiks.

2
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?