Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Comisia „Pre-Vetting” a refuzat să publice lista persoanelor care au completat Chestionarul etic

23 iul. 2022,, 09:15   Politică
2717 0

Comisia Pre-Vetting a refuzat să facă public lista nominală a persoanelor care au completat Chestionarul etic. Într-o solicitare depusă de avocatul Vitalie Zama, șefa secretariatului Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor a menționat că nu poate oferi lista pe motiv că Chestionarul a fost „completat pe bază voluntară de către candidați”.

„În total, la data prezentă au fost depuse 76 de Chestionare privind integritatea etică, invitația fiind expediată către toți cei 101 candidați pentru poziția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Nu vă putem oferi lista nominală a persoanelor care au expediat Chestionarul, pe motiv că Chestionarul privind integriatea etică a fost completat pe bază voluntară de către candidați.

Totodată, din moment ce procesul de evaluare pentru unii candidați a demarat deja, Comisia a agreat sa nu facă publice informații care ar putea afecta percepția publică asupra respectivilor candidați, precum și a celor care vor fi evaluați în următoarele etape”, a menționat într-un mesaj Elena Prohnițchi șefa secretariatului Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor/

Mai mulți juriști au venit cu o reacție. „Nu văd cum astfel de informație ar putea prejudicia percepția publică asupra candidaților. Dar, dacă așa au decis, așa va fi”, a declarat juristul Alexandru Tănase.


„Faptul ca l-au făcut public sau nu, nu este cel mai important lucru. Comunicarea defectuoasă este cel mai prost lucru. Cu regret constat că membrii nu înțeleg că au obligația să convingă societatea că procedează corect. Nu am urmarit situația, dar dacă nu au anticipat că decizia de a nu face publica lista va crea animozități și nu au venit cu explicații în prealabil este regretabil. Sper că măcar acum vor face acest lucru”, a spus juristul Nicolae Eșanu.


„Transparență 0. Percepția publică urmează obligatoriu să fie luată în vedere. Eu cred că ar fi fost cazul, dacă aveți timp liber, să contestați refuzul și să-i obligați să prezinte informația solicitată”, a declarat avocatul Denis Terioșchin.

„Iaca asta-i transparență...! așa mai înțeleg și eu, super”, a menționat avocatul Iurie Mărgineanu.

Proiectul de lege „pre-vetting” a fost adoptat la data de 10 februarie 2022. Comisia de evaluare este constituită din șase membri, trei dintre care sînt desemnați de partenerii de dezvoltare, iar ceilalți - de către Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?