Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Comisia pentru politică externă a Parlamentului European, îngrijorată de situaţia din Moldova

10 oct. 2018,, 15:50   Politică
2709 6

Comisia pentru politică externă a Parlamentului European este îngrijorată de situaţia din Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, eurodeputaţii au adoptat marţi un raport privind îndeplinirea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în care se menţionează că principalele motive de îngrijorare.

Acestea sînt: aprobarea sistemului electoral mixt, contrar recomandărilor ODIHR-OSCE şi Comisiei de la Veneţia; lipsa unui sistem independent de justiţie care să acţionează în interesele unor politicieni, în timp împotriva opoziţiei se perfectează dosare penale; lipsa de progres în combaterea corupţiei şi investigarea furtului bancar; monopolizarea spaţiului media şi discriminarea societăţii civile în libertatea acţiunilor".

"Decizia finală privind viitorul asistenţei macrofinanciare va fi luată după alegerile parlamentare, ţinînd cont de faptul că acestea trebuie să aibă loc în conformitate cu standardele internaţionale aprobate, iar sprijinul bugetar continuu depinde în mod direct de creşterea semnificativă a standardelor democratice în Moldova", se menţionează în raport.

"Rezultatele cercetării creează o imagine contrastantă a Moldovei în ceea ce ţine îndeplinirea Acordului de Asociere. În unele domenii, se observă schimbări pozitive, în special în ceea ce priveşte măsurile care vizează îmbunătăţirea sectorului financiar, ceea ce reduce posibilitatea încă unei crize bancare în viitor. Trebuie de remarcat şi îmbunătăţiri în sfera comerţului dintre Moldova şi ţările UE ca rezultat al DCFTA. Însă, astfel de schimbări sînt ponegrite de o regresare semnificativă în domeniul standardelor democratice, chintesenţa Acordului de Asociere, care este direct legată de sprijinul financiar al UE şi de regimul fără vize pentru cetăţeni moldoveni", se subliniază în act.


"Relaţiile actuale dintre UE şi Moldova, desigur, sînt obiectul unor discuţii atît în UE, cît şi în Moldova. Cu toate acestea, problemele politice şi geopolitice nu au influenţat şi nu vor influenţa niciodată hotărîrea UE de a se concentra asupra a ceea ce este important pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Moldovei: să se îndeplinească obligaţia reciprocă de a sprijini valorile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se spune în decizie.

Autorul raportului, eurodeputatul din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Petras Austrevicius, a conchis cu: "Dumnezeule, binecuvîntează Moldova!"

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?