Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Comisia de la Veneția își menține poziția critică față de sistemul mixt de vot

20 mar. 2018,, 08:31   Politică
4740 4

În cadrul sesiunii plenare din 16 – 17 martie, Comisia de la Veneția și-a menținut, în cooperare cu Oficiul OSCE pentru instituțiile democratice și drepturile omului (OSCE/ODIHR), avizul criticfață de modificările operate în legislația electorală a Republicii Moldova, transmite IPN.

Mai mult, actuala formulă subliniază că modificarea fundamentală a Codului Electoral contravine recomandărilor anterioare. Specificînd că o reformă electorală de succes se bazează pe, cel puțin, respectarea standardelor și recomandărilor internaționale, pe consensul public larg și aplicarea cu bună credință a legislației, Comisia de la Veneția și ODIHR au accentuat că legislatorii de la Chișinău nu au ținut cont de recomandarea de a nu interveni în regulile electorale în actualele condiții politice. Rămîne de văzut, specifică experții, cum va fi pus în aplicare sistemul mixt în viitoarele alegeri.

Salutînd măsurile specifice de încurajare a partidelor să nominalizeze femei în circumscripțiile uninominale, precum și reducerea cu 25 la sută a donațiilor de finanțare a campaniei, experții internaționali au fost sceptici în ceea ce privește independența comisiei abilitate de guvern cu determinarea circumscripțiilor, a faptului că nu e prevăzut un sistem de revizuire a limitelor circumscripțiilor, evidențierea procedurilor împotriva deciziilor comisiilor electorale și împotriva candidaților.

Avizul amintește despre conținutul similar al referințelor date anterior la încercările guvernanților de la Chișinău de a modifica radical sistemul electoral. Atît expertizarea propunerilor din 2014, cît și cele din 2017 au exprimat îngrijorarea față de introducerea sistemului electoral mixt în locul celui proporțional.

În altă ordine de idei, Comisia de la Veneția a dat o apreciere pozitivă proiectului de lege privind modificarea articolului 42 al Constituției Republicii Moldova privind dreptul cetățenilor la asociere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?