Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Comisia de la Veneția: Igor Dodon a fost suspendat ilegal pe parcursul a 2,5 ani

21 iun. 2019,, 17:50   Politică
4139 5

Comisia de la Veneția a catalogat acțiunile democraților de transfer temporar a puterii șefului statului către prim-ministru sau președintele Parlamentului, pentru a semna anumite documente, ca fiind ilegale.

Acest lucru este menționat în Declarația, adoptată astăzi, de autoritatea menţionată cu privire la situația din țara noastră. Comisia de la Veneția a consacrat un articol separat în raportul său cu privire la cazurile de suspendare temporară ilegală a președintelui Igor Dodon, prin transferul drepturilor sale exclusive către alți politicieni, ceea ce democrații au practicat, în mod activ, în ultimii 2,5 ani.

- Comisia consideră că procedura de suspendare din funcție a președintelui Republicii Moldova, cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna decrete privind dizolvarea Parlamentului în numele său, contravine Constituției.

Comisia de la Veneția a subliniat că singura modalitate de a-l suspenda pe președinte din funcţie este numai demararea procedurii de destituire din funcție, iar procedura de exercitare interimară a funcției are loc doar în cazurile prevăzute de Constituția Republicii Moldova, este menţionat în raportul instanței.

De remarcat că pe parcursul a 2,5 ani, democrații au recurs permanent la procedura de suspendare a președintelui, prin intermediul Curții Constituționale controlate de el atunci, de fiecare dată cînd Igor Dodon a refuzat să semneze documente, care contraveneau intereselor statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?