X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Comentariu: Moldova – situație venezueleană la marginea Europei

13 iun. 2019,, 18:30   Politică
4067 0

Comunitatea internațională are o părere unanimă în ceea ce privește evaluarea situației din Moldova. Țara, care se confruntă cu o putere dublă, poate fi o minge de testare în jocul pentru dezvoltarea ulterioară a regiunii.

Această opinie a fost exprimată de Redactorul DW, Robert Schwartz, menționînd că Rusia s-a înțeles cu UE și Statele Unite cu privire la un curs comun unic, scopul căruia este eliberarea micului stat Moldova de îmbrățișarea sufocantă a oligarhului, care a devenit prea puternic. Numele acestui inamic comun este Vlad Plahotniuc. El este cel mai bogat om din țară și, cu ajutorul așa-numitului său "Partid Democrat", controlează politica, economia și justiția moldovenească.

Cu cîteva zile înainte ca Plahotniuc să piardă puterea, la Chișinău s-au întîlnit emisari de rang înalt ai UE, Statelor Unite și Federației Ruse pentru a forța două tabere politice complet opuse să coopereze. Pro-Europeanul ACUM (din care fac parte partidele PAS ("Partidul" Acțiune și solidaritate") și DA (”Demnitate și adevăr") și socialiștii pro-ruși ai președintelui Igor Dodon au reușit în ultimele minute să formeze un guvern de coaliție pentru a proclama sfîrșitul erei lui Plahotniuc.

Faptul că Curtea Constituțională controlată de Plahotniuc nu a recunoscut noul guvern și l-a înlăturat de la putere pe președintele Dodon, fostul aliat al lui Plahotniuc, nu este altceva decît o măsură cosmetică care nu va aduce rezultate. Demarcare pe termen scurt pentru a impresiona alegătorii și nimic mai mult.

Constrîns, lipsit de putere, "Marele Cneaz" moldovean, cu pașapoart rusesc și românesc, încearcă să-și folosească ultimul atu. Fostul guvern moldovenesc controlat de el, care încă crede în mod eronat că este la putere, în mijlocul crizei politice interne, cu viteza vîntului a decis să transfere ambasada Moldovei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Pentru a atrage Washingtonul și încercînd să-l impresioneze pe președintele Trump. Dar această idee este prea evidentă pentru a căpăta încrederea.


După cum scrie redactorul DW, Robert Schwartz, "Dar ce urmează?". Potrivit lui, această întrebare în zilele următoare, în primul rînd, ar trebui s-o pună noul prim-ministru Maia Sandu și de vicepremierul Andrei Năstase - doi politicieni-cheie ale blocului ACUM.

Potrivit analistului, noua alianță politică situațională ACUM c PSRM are dreptul la existență în perioada de implementare a reformelor. UE, la rîndul său, ar trebui să dezghețeze asistența financiară acordată Moldovei, astfel încît oamenii să simtă din nou o îmbunătățire reală.

"Dar cît de serioasă este atitudinea Moscovei față de cooperarea cu UE și SUA, ar trebui să aflăm în viitorul apropiat. Moldova, cu toate acestea, ar putea deveni doar un fel de minge de testare într-un Joc extrem de dificil. Dacă experimentul moldovenesc nu va avea succes, va crește pericolulul ca în această regiune să se repete situația din Venezuela", a spus Robert Schwartz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?