Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Coloane de blindate în Zona de Securitate: A fost sesizat OSCE-ul

15 iun. 2018,, 17:00   Politică
3867 3

Biroul politici de reintegrare își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe data de 14 iunie, cînd pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița s-au deplasat 3 coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică și blindate militare în număr de aproximativ 40 de unități.

Autocamionale care erau escortate de mijloace de transport speciale ale așa-numitei structuri milițienești din regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău au constatat că pe majoritatea din aceste unități era aplicată nejustificat simbolica forțelor de pacificare.

Dat fiind că incidentul în cauză s-a desfășurat în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea gravă a regimului existent, acest subiect a fost abordat de către partea moldovenească la ședințele Comisiei Unificate de Control și ale Comandamentului Militar Întrunit din 14 și 15 iunie curent, cu solicitarea de explicații din partea componentelor Federației Ruse și a Tiraspolului. Reprezentanții Tiraspolului au menționat despre lipsa implicării tehnicii și contingentelor structurilor de forță transnistrene, iar reprezentanții Federației Ruse au precizat că se vor documenta pe marginea acestui caz.

”Atragem atenția că prin incidentul dat au fost încălcate expres prevederile art.4 din Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova (obligativitatea respectării neutralității de către efectivele fostei armate a 14-a a Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova), pct.4.2. din Protocolul CUC nr.828 din 13.01.2017 (necesitatea informării prealabile a CUC despre orice deplasare prin Zona de Securitate a unităților, formațiunilor, tehnicii și echipamentelor militare ce nu aparțin contingentului forțelor de pacificare, precum și a aprobării în acest sens a unei decizii a CUC) și a prevederilor altor documente ale CUC”, se arată în declarația delegației moldovenești la CUC.

În acest sens, a fost depusă o sesizare către Misiunea OSCE în Moldova cu solicitarea de a informa despre acest incident Centrul pentru Prevenirea Conflictelor din cadrul OSCE de la Viena și de a dispune măsurile ce se impun în vederea prevenirii ulterioare a unor asemenea acțiuni unilaterale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?