Cîți moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare

Cîți moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare

Astăzi este ultima zi în care moldovenii care locuiesc peste hotarele țării sau cei care știu sigur că nu vor fi în țară în ziua scrutinului parlamentar, se pot înregistra prealabil.


Potrivit șefei CEC, Alina Russu, pînă astăzi au reușit să se înregistreze puțin peste 20.000 de conaționali, cei mai mulți fiind domiciliați în Italia, Marea Britanie și România.


Potrivit Alinei Russu, această procedură „e importantă, pentru că ea va sta la baza deciziei guvernului cu privire la nr. secțiilor de votare peste hotare”.


„Avem peste 20.000 de înregistrări prealabile. Cei mai activi sînt cetățenii la vest de R. Moldova, în special Italia – 4.340 de înregistrări, Marea Britania, Romînia, iar cetățenii din SUA și Canada sînt și ei activi. Cei din Canada au scris cererea colectivă de înregistrare încă în vara anului trecut. Avem multe localități indicate de cetățeni cu solicitarea de a deschide secțiile de vot. Vom vedea cum va decide Guvernul, dar și estimările venite de la ambasadele și consulatele. Doar în circumscripția 50 avem 1279 de localități indicate, undeva - cîte două înregistrări, undeva - cîte 700. Informația va fi analizată de MAEIE și așteptăm decizia Guvernului”, a declarat Alina Russu. 


Șefa CEC a subliniat că numărul celor înregistrați prealabil este mai mare decît la alte scrutine. „La prezidențiale am avut 3.500 de înregistrări prealabile. De la scrutin la scrutin, rata înregistrării prealabile este tot mai înaltă”, a punctat Russu.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load