X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîți deputați din actualul parlament au participat la războiul de pe Nistru

2 mar. 2023,, 14:00   Politică
2728 0

Patru deputați din actuala legislatură au participat la războiul de pe Nistru, apărînd integritatea și independența Republicii Moldova. Este vorba de Boris Marcoci, Valeriu Muduc, Boris Popa și Veaceslav Nigai, informează Parlamentul. De asemenea, la aceste acțiuni militare de amploare au participat și alți trei angajați ai Secretariatului Parlamentului. Unul dintre ei este Iurie Moscalu, scrie Realitatea.md.

A apărat țara pe platoul Varnița-Tighina, în calitate de comandant. A trecut prin cele mai cumplite ciocniri – de la Coșnița, Doroțcaia, Cocieri.

„Mulți ani după evenimentele din ’92 nu putea să le spună copiilor despre tragedia prin care a trecut împreună cu camarazii săi – fiicei Maria, născută la trei săptămîni după izbucnirea războiului de pe Nistru, și fiului Dumitru. La un moment dat, a decis că a venit timpul ca ei să cunoască. Este sigur că, doar povestindu-le despre asta copiilor, nepoților, putem păstra memoria despre istoria adevărată a țării. Pe parcursul lunii martie, le va povesti și vizitatorilor Parlamentului despre drama războiului de pe Nistru”, anunță reprezentanții legislativului.

Amintim că astăzi se împlinesc 31 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Oficial, conflictul de pe Nistru a început la 2 martie 1992, dar primele ciocniri au avut loc mult mai devreme.

Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamată „Republica Moldovenească Nistreană”, iar la 27 august 1991 Parlamentul R. Moldova a adoptat Declarația de Independență a R. Moldova, a cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stînga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut atunci guvernului URSS „să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc transnistrean cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc”.

3
1
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?