COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîți deputați au fost puşi sub învinuire în dosarul ce vizează frauda bancară

Cîți deputați au fost puşi sub învinuire în dosarul ce vizează frauda bancară

Un număr de 27 de persoane fizice, dintre care trei deputaţi, au fost puşi sub învinuire în dosarul ce vizează frauda bancară.

Cifrele sînt indicate în raportul Procuraturii Anticorupție expediat Parlamentului, comunică NOI.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în acelaşi dosar a fost aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,19 miliarde de lei în ultimele patru luni.


Urmărirea penală pe faptul devalizării sistemului bancar a fost pornită de către Procuratura Anticorupție la 4 decembrie 2014. La acea cauză penală au fost conexate alte 31 de cauze penale.

O altă urmărire penală a fost începută la 23 septembrie 2019, pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. În cadrul acesteia sînt investigate două capete de spălare de bani în proporții deosebit de mari: - în prima speță, în perioada 01.06.2013 – 01.03.2014 beneficiarul companiilor Longford Parteners LTD, Introstyle Solution LTD, Rowallan Overseas SA, Nobil AIR Limited, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18.282.000 de dolari SUA şi 3.518.705 de euro despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare neperformante acordate de către Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., mai multor societăţi comerciale.

În a doua speță, compania nerezidentă Tukumaan Limited (care are același beneficiar final) a primit sub formă de împrumut mijloacele băneşti recepţionate de către Rastel European Trade Corp, în sumă totală de 7.899.828 de dolari şi 257.067 euro, ce provin din spălarea de bani denumită convențional „Landromatul rusesc”.

La 9 octombrie 2019 o persoană a fost pusă sub învinuire, pentru participaţie complexă, în calitate de organizator la săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani, în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea şi deghizarea naturii şi originii proprietăţii reale a bunurilor, precum şi dobîndirea şi utilizarea bunurilor de către o persoană care ştie ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite. La 11 octombrie 2019, de către instanța de judecată a fost emis mandat de arest pe numele său pentru un termen de 30 zile și dispuse investigații în vederea căutării acestuia.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load