X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîți candidați vor participa în acest an în cursa prezidențială

5 sep. 2020,, 10:00   Politică
2938 0

În acest an în cursa prezidențială ar putea participa mai mult de zece candidați.

O astfel de opinie a fost exprimată de analistul politic Corneliu Ciurea, menționînd că doritori de a participa la alegeri sînt destul de mulți, deoarece unii politicieni doresc să cîștige, alții – să-și facă PR și să decidă pentru partidele lor unele probleme strategice în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, care ar putea avea loc în primăvara anului 2021, iar alții–vor avea sarcina de a atrage și a scădea numărul de voturi a principalilor candidați la funcțiai de președinte.

”De aceea, eu nu exclud că în aceste alegeri vor fi mai mult de zece candidați”, a declarant el.

Dar în opinia politologului Vitalie Andrievschi, rîndurile candidaților la funcția de președinte-2020 s-ar putea rări în mod semnificativ din cauza pandemiei de coronavirus.

"Într-adevăr, mulți doresc să candideze. L-ați numit pe Octavian Țîcu din Partidul Unității Naționale. Dar va aduna el oare cel puțin 15 mii de semnături în cel puțin jumătate din raioanele și municipiile țării, așa cum prevede legislația?”, se întreabă expertul.


El spune că în condițiile pandemiei care, din păcate, nu dispare, oamenii nu vor merge undeva anume pentru a semna ceva, acest lucru este destul de periculos. Și în apartamente, desigur, nimeni nu-i va lăsa să intre. În aceste condiții, completarea listelor de subscripție va deveni o ocupație destul de problematică.

”De aceea, eu nu știu dacă va aduna, de exemplu, Țîcu semnături pentru înregistrarea sa. Sau Chirtoacă. Și ce dacă a fost înaintat de cinci partide? Acestea sînt practic toate formațiuni politice de "canapea"– nici una dintre ele, în afară de Partidul Liberal, nu are, în linii generale organizații teritoriale în raioane. Dar și PL, chiar dacă undeva în raioane are celule de partid, în sate nu mai are pe nimeni. În plus, dacă nu mă înșel, liberalii au doar doi primari în țară și nu au președinți de raioane. De aceea, ei nu vor fi primiți să adune semnături", consideră Vitalie Andrievschi.

În opinia sa, în condițiile pandemiei, să adune cel puțin 15 mii de semnături necesare pentru înregistrare, este în puterea lui Igor Dodon (PSRM), Maiei Sandu (PAS), Renato Usatîi ("Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA) și Tudor Deliu (PLDM).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?