X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cîte partide au depus documentele la CEC pentru a participa la alegerile anticipate

18 mai. 2021,, 11:33 (reactualizat 24 mai. 2021,, 15:44)   Politică
4321 0

Șase partide și blocuri electorale au depus pînă în prezent documentele la Comisia Electorală Centrală pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Totodată, acestea au depus actele pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în prima zi de primire a acestora la Comisia Electorală Centrală - pe 14 mai.

Astfel, în urma tragerii la sorţi, CEC a stabilit ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează:

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” ;
  2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  4. Partidul Politic „Șor”;
  5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
  7. Partidul Democrat din Moldova
  8. Platforma Demnitate și Adevăr
  9. Mișcărea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”
  10. Partidul Congresului Civic

Conform Codului electoral, Comisia examinează dosarele depuse și efectuează înregistrarea candidaţilor desemnaţi în decursul a cel mult 7 zile de la data primirii actelor. Ordinea de înscriere în buletin rămâne definitivă numai după înregistrarea la CEC în calitate de concurenţi electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Comisia Electorală Centrală va accepta documentele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pînă pe data de 11 iunie 2021.


E de menționat faptul că dreptul de a desemna candidați pentru alegerile parlamentare îl au: partidele și alte organizații social-politice înregistrate, în modul stabilit, până la stabilirea datei alegerilor, în conformitate cu statutele (regulamentele) lor şi cu legislația în vigoare, blocurile electorale, înregistrate de CEC și cetățenii Republicii Moldova care îşi înaintează propria candidatură (candidații independenți).

Conform prevederilor legale, candidatul la funcția de deputat va prezenta setul de documente stabilit de Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat de CEC, printre care:

  • demersul (cererea de înregistrare) în formă scrisă;
  • după caz, procesul-verbal al ședinței organului competent al partidului sau al blocului electoral privind desemnarea listei candidaților; după caz, listele de subscripție cu numărul suficient de semnături;
  • datele biografice ale candidatului; declarația candidatului privind consimțământul său de a candida la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, conținând și declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale/judecătorești de a candida;
  • declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimii 2 ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile;
  • o declarație pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice și inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate și la confiscarea averii nejustificate, acte care nu sunt prescrise;
  • după caz, simbolul electoral în variantă electronică şi pe hârtie; copia de pe actul de identitate al candidatului.

Listele candidaților vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?