X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Cît va rezista Guvernul Chicu, conform prognozelor lui Dodon

2 dec. 2019,, 16:21   Politică
4474 1

Preşedintele Igor Dodon consideră că actualul Guvern ar putea lucra pînă la sfîrşitul mandatului Parlamentului actual.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat luni, într-un interviu pentru agenţia rusă TASS.

"Sînt sigur că guvernul Chicu, care nu este format pe afiliere de partid, ci din tehnocraţi care ştiu ce să facă, va restabili administraţia publică. Actualul cabinet poate să funcţioneze pînă la următoarele alegeri parlamentare din 2023. Nu cred că opoziţia, care vorbeşte atît de mult despre reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, nu va susţine acţiunile guvernului în această direcţie. Sau, de exemplu, va refuza să voteze bugetul iniţiativelor sociale propuse, care vizează îmbunătăţirea bunăstării populaţiei", a spus Dodon.

Potrivit lui, în ciuda faptului că guvernul este "minoritar", "nu va fi nicio indulgenţă".

"Vom continua reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei. Toate cazurile de rezonanţă vor fi investigate, cei care se fac vinovaţi de infracţiunile comise în timpul regimului lui Plahotniuc vor răspunde conform legii. Această sarcină am stabilit-o pentru organele de drept, inclusiv pentru noul procuror general Alexandru Stoianoglo", a subliniat Preşedintele.


El consideră că, dacă fracţiunea Partidului Democrat decide să demită guvernul Ion Chicu şi să creeze o alianţă cu blocul ACUM, atunci "acest lucru va duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului".

"Dar aşa cum au arătat recentele alegeri locale, democraţii, care controlează aproape o treime din mandate, la fel ca şi alte partide de opoziţie, nu sînt pregătiţi pentru o nouă campanie electorală. Ei riscă să-şi reducă de cîteva ori reprezentanţa în legislatură, iar socialiştii - să o crească. Dacă cineva din fosta conducere a democraţilor doreşte să joace "ruletă americană", bazîndu-se pe Plahotniuc, care a fugit în SUA, nu cred că ceilalţi membri ai partidului vor fi de acord să se împuşte în picior", a spus şeful statului.

În acelaşi timp, el a amintit că PSRM şi PDM nu au creat o coaliţie, "nu au convenit acţiunile comune, nu au stabilit un program pentru o anumită perioadă". De asemenea, el exclude crearea unei astfel de coaliţii în viitor.

"Socialiştii, aşa cum am mai spus, nu vor începe niciodată să formeze majoritatea de guvernare prin cumpărarea de deputaţi, aşa cum a făcut Plahotniuc. De asemenea, nu intenţionăm să creăm coaliţie cu Partidul Democrat, care este încă destul de toxic pentru orice guvernare comună. Deci, zvonurile despre o nouă dictatură nu au nicio bază", a spus Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?