X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cît costă noile funcții instituite de Guvern

25 aug. 2022,, 08:30   Politică
2898 0

În contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, Guvernul va reconfigura și consolida capacitatea autorităților publice pentru a asigura un proces calitativ și operativ de realizare a agendei de integrare europeană.

Guvernul a decis în ședința de de ieri consolidarea Cabinetului ministrului și reorganizarea subdiviziunii structurale analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul ministerelor în subdiviziunea structurală coordonare politici publice și integrare europeană (SCPIE), precum și crearea acestor subdiviziuni în cadrul a trei autorități administrative, transmite Noi.md cu referire la Unimedia.

„Este vorba despre o decizie adoptată astăzi în ședința Guvernului despre crearea posibilității ca ministerele să instituie funcțiile de secretari generali adjuncți pe afaceri europene. Am devenit țară candidată la UE și sperăm să începem în curînd negocierile pe cele 33 de capitole de aderare.

Avem de muncit pe anumite reforme - justiție, de bună guvernare, administrativă, trebuie să sporim capacitățile pe mai multe domenii, trebuie să muncim ca să ajungem la nivelul european de viață. Vom spori capacitățile autorităților publice de a elabora politici publice și de a ajusta legile la cele europene.

Am estimat că anumite modificări, care nu țin doar de secretarii adjuncți, dar și de instituirea altor poziții în cabinetele miniștrilor, care vor primi competențe de coordonare a agendei europene, toate aceste modificări sînt estimate la 44 milioane de lei.


Este o prioritate pentru noi ca sa ancoram țara în lumea liberă, în lumea UE, unde aderăm clar la valori de dreptate, ordine, justiție, combaterea corupției, libertate, prosperitate pentru fiecare cetățean”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că pentru a ocupa aceste funcții este necesar de abilități mai speciale, decît în cazul posturilor obișnuite.

„Trebuie să discutăm nuanțat. Este una să suplinești un post de secretar adjunct pentru afaceri europene, unde sînt necesare anumite abilități și posturile obișnuite, unde poate e nevoie sau de capacități specifice, sau la un nivel mai jos”, a adăugat Gavrilița.

Prin această schimbare, unul din obiectivele Guvernului este atragerea tinerilor specialiști cu studii în politici publice europene, cunoașterea limbii engleze și cu capacități de învățare rapidă.

Funcția de secretar general adjunct al ministerului în afaceri europene nu este obligatorie pentru autoritățile publice.

Fiecare minister urmează să ia această decizie, ținînd cont de volumul și complexitatea sarcinilor și gradul de implicare a ministerului în procesul de aderare a țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?