X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ciocan: Criza politică poate fi depășită doar prin dialog, nu prin "răsturnări"

5 mar. 2021,, 12:45   Politică
3129 6

Și Președintele, și Parlamentul actual au fost aleși în mod legal, prin urmare impasul politic poate fi depășit doar pin discuții și negocieri, este de părere fostul preșdintele al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan.

Fostul șef al CEC a explicat că procedura de suspendare a președintelui și organizarea unui referendum în vederea revocării Maiei Sandu din funcție este una complex[, iar la această nici resursele financiare nu au fost identificate, fiind nevoie de cel puțin 120 de milioane de lei, pentru organizare plebiscitului.

„Se votează suspendarea, iar apoi se inițiază un referendum. E nevoie de 68 de voturi cel puțin - majoritate constituțională. Așa majoritate poate fi identificată în Parlament, dacă Parlamentul își va dori acest lucru. La referendum, președintele trebuie să acumuleze cel puțin același număr de voturi în susținerea revocării, cît a acumulat pentru alegerea sa. Noi știm cu ce număr de voturi a fost aleasă. Nu am mai avut președinți cu un mandat atît de puternic din partea poporului. Acest mandat nu poate fi răsturnat atît de simplu”, a relatat Ciocan în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4.

În cazul în care se va ajunge totuși la suspendarea președintelui, atribuțiile acesteia vor fi preluate temporar de spicherul Zinaida Greceanîi. Întrebat dacă Greceanîi este în drept să numească un premier pe perioada cît asigură intermarul, Ciocan a răspuns că acest lucru este posibil, întrucît nu există anumite norme legale care ar interzice acest lucru. Totodată, pe perioada suspendării din funcție, președintele este obligat să părăsească clădirea Președinției.

Ciocan a mai precizat că pentru organizarea unui referendum ar fi nevoie de 120 de milioane de lei. Alte 12 milioane sînt necesare pentru asigurarea securității sanitare. Bani în buget pentru acest exercițiu nu au fost prevăzuți, spune Ciocan.


„Trebuie să depășim această situație doar prin dialog, nu prin răsturnări, pentru că și Parlamentul a fost legal ales, alegerile au fost recunoscute de Curtea Constituțională, de comunitatea internațională. Nu putem atac frontal acest Parlament, atît timp cît el este funcțional, își dirijează activiatea sa în limita normei legale.

Trebuie să înțelegm că vorim despre un referendum consultativ, care nu are o încărcătură juridică după sine, este doar sonaj național. Oare nu este loc pentru dialog? pentru o discuție? Pentru a pune masă scopurile și a găsi o soluție politică în interiorul clasei politice? De ce nu se negociază?”, se întreabă Iurie Ciocan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?