X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cine sînt persoanele reținute vineri în dosarul privind frauda bancară

5 dec. 2020,, 09:29   Politică
10616 5

Fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și ex-președintele Unibank, Dumitru Țugulschi, se numără printre persoanele reținute vineri de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA în dosarul fraudei bancare.

Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, transmite mold-street.com.

Au condus băncile lui Ilan Şor

Cei doi bancheri au mai fost reținuți și anterior. Astfel Viorel Bîrcă, care a condus BEM în anii 2014-2015, exact cînd a fost apogeul fraudei bancare, a fost reținut și în mai 2015, dar după o perioadă de arest va fi eliberat.


Dumitru Țugulschi, care a condus Unibank în anii 2010-2015, a fost și el reținut anterior în dosarul fraudei bancare.

Valoarea totală a prejudiciului ce ar fi fost cauzat de el și alți 4 membri ai comitetului de creditare al Unibank este estimată la 485 de milioane lei, arată un raport al Procuraturii Generale.

În 2018, Dumitru Ţugulschii, prin intermediul avocatului a dezmințit învinuirile aduse de Procuratura Anticorupție și susținea că toate creditele acordate de 16 milioane dolari și 15 milioane de euro, ar fi fost asigurate prin contracte de depozit garantat.

Potrivit anticorupție.md, printre cele șase persoane reținute vineri, 4 decembrie 2020, se numără și fostul preşedinte al Băncii Sociale, Sergiu Albot, care a ocupat și postul de vice-președinte la Unibank, dar și cel de economist la Banca Naţională a Moldovei.

A fost reținută și Natalia Rahuba care a preluat la 1 iunie 2014, funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot.

Printre persoanele reţinute mai sînt Svetlana Focșa, ex-vicepreședintă a Consiliului de administraţie la Banca Socială și Mariana Frunze, ce a deținut şi ea o funcție importantă la Banca Socială.

Menţionăm că Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială au ajuns în anii 2012-2014 sub controlul lui Ilan Şor, care a anunţat chiar şi un plan de fuziune a acestor bănci.

Percheziţii la domicilii

Potrivit Procuraturii Generale, reținerile au fost precedate de o serie de percheziții, efectuate în cursul zilei de vineri, la domiciliile și în automobilele bănuiților.

În prezent, persoanele bănuite, în prezența apărătorilor lor, sînt audiate de procurori asupra circumstanțelor faptelor investigate.

"Acțiunile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rînd - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor", susţine Procuratura, care promite că va reveni cu detalii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?